Skok v neznano – 186

Moj blog, upokojitev, je za moje razmere dosegel rekordno branost, čeprav je bil le eden od mnogih blogov. Mogoče zato, ker je aktualen za mnoge od nas, ker je bil posvečen zadnjemu obdobju našega življenja, v katerem večina upa, da bo zaživela drugače, kot živi zdaj. Zato je vseboval tudi razmišljanje, kako zaradi visoke slovenske obdavčitve zadnje obdobje življenja preživeti v davčno prijaznejši južni sosedi. Vsak blog, ki ga napišem, nastane zaradi določenih razlogov.

Mnogi smo postali sužnji svojega poklica in želje, da bi vsem ustregli. Zaradi tega se razdajamo in smo vsak trenutek na voljo našim strankam. Večina naših strank zna to ceniti in mi smo zadovoljni. Ambicioznost pa nas občasno odvede tudi na kakšno visoko in pomembno funkcijo.

Ta odhod je pri nekaterih, še posebej, ko je prvič, kot skok v neznano. Veš samo, da želiš funkcijo, da boš visoko, čeprav ne veš, kaj te čaka. Sam sem lani to storil že tretjič, kar pomeni, da pri meni ni več šlo za skok v neznano. Šel sem v želji, da bi bilo davčnim zavezancem bolje, da bi jih država spoštovala, da jih ne bi maltretirala, da bi lahko mirno poslovali in v miru plačevali svoje davčne obveznosti. Vse to mi je v manj kot enem letu uspelo z odlično ekipo sodelavcev na Fursu. Prišla je nova vlada in s tem čas za moje slovo. Davčni prihodki so bili ob mojem letošnjem odhodu kljub davčni razbremenitvi davkoplačevalcev dosti višji, kot so bili predhodno leto, ki je bilo rekordno. Zato tudi letos lahko pričakujemo rekordne davčne prihodke, kar tudi kažejo davčni prihodki v prvih osmih mesecih.

Zato me preseneča, da zadnje mesece poslušam, kako ni davčnih prihodkov, kako je prejšnja vlada delala narobe, da je pustila luknjo v proračunu in podobno. Ne vem, kdaj bo nekdo iz te vlade pripravljen oziroma sposoben priznati, da smo imeli v prejšnjem letu minus v državnem proračunu, zato ker je država v času epidemije storila tisto, kar je njena osnovna naloga. Skrbela in poskrbela je za svoje državljane, podjetnike in podjetja. Dala jim je finančna sredstva, da so lahko preživeli epidemijo, da so lahko delali in so kljub vsem težavam ustvarili odlične poslovne rezultate ter v državni proračun vplačali rekordne zneske. Nismo pa bili deležni pojasnila, zakaj proračunski minus v zadnjih štirih mesecih, kar lahko beremo te dni.

Zato od predstavnikov sedanje vlade pričakujem več prijaznosti, več spoštovanja dela predhodne vlade in da končno obljube zamenjajo za konkretna dejanja. Ni dovolj nenehno govoriti, kako je za vse kriva prejšnja vlada, saj bo tudi sedanja enkrat prejšnja. Znan je uradniški pregovor, ki se glasi Tudi vas bomo gledali v hrbet. Tega se morajo zavedati vsi, ki so sestavni del katere koli oblasti. Nihče, nikoli in nikjer ni vladal večno. Vsi so prej ali kasneje postali del zgodovine. Zato se morajo zavedati, da jih bo ljudstvo ocenjevalo po tem, kaj so naredili in ne po tem, kar so obljubljali.

Obljub imamo dovolj pred volitvami in zaradi tega jih ne potrebujemo še po volitvah. Po volitvah potrebujemo konkretna dejanja. Zaželena bi bila nadgradnja dosežkov predhodne vlade, ne pa rušenje vsega, kar je storila. Prav smešno mi je, ko spremljam, kako je sedanja vlada uničila digitalne bone. Moj občutek je, da so to storili samo zato, ker to ni bil njen predlog. Ne verjamem, da se ne zavedajo pozitivnih učinkov digitalnih bonov in izobraževanja starejših. Ni bilo nobenega razloga za takšen napad na to dobro idejo. Namesto da so jo rušili, bi bilo veliko bolje, da bi to idejo nadgradili, če so menili, da kaj ni dorečenega. Toda dejstvo je, če nekaj ne znaš, potem tega tudi ne moreš nadgraditi.

Vsi, ki so v vladi ali na pomembni funkciji, se morajo zavedati, da se z nastopom vsake funkcije začne odštevanje, kako dolgo boš še na neki funkciji. Ni pomembno, ali je to nekaj mesecev ali nekaj let. V vseh primerih ura teče proti prenehanju funkcije in zaradi tega bi morali funkcije prevzemati s to mislijo. Ni pomembno, kako močno boš očrnil predhodnike, to je predstavnike predhodne vlade, temveč kaj boš naredil dobrega, da se te bodo ljudje zapomnili po pozitivnih ukrepih.

Ne glede na vse, v naše kraje prihaja jesen in zaradi tega je mogoče nastopil čas, da se čim bolj posvetite sebi, upoštevate svoje želje in se ne pustite motiti. Ne ozirajte se na politiko in njihove obljube, saj ste pomembni le vi in vaši bližnji. Zato v svojem življenju sprejemajte pravilne odločitve, bodite srečni in če se le da, delite to srečo.

 

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.