30 let davčnega svetovanja (207)

Maj je moj najljubši mesec. Ne samo zaradi tega, ker sem rojen maja, ampak tudi zaradi vse lepote, ki jo ponuja. Vsi tisti, ki se ukvarjamo s trato, maja uživamo v njeni lepoti. Dežja je dovolj, temperatura je prava in trata je živo zelena. Popolno nasprotje z dogodki v juliju in avgustu, ko se predamo usodi visokih temperatur. Te dni smo bili priča visokim temperaturam in sprenevedanju tudi v politiki. Če si še tako želim, ne morem razumeti politikov. Toda dovolj o politiki.

Pomembneje je, da te dni praznujemo trideset let davčnega svetovanja v Sloveniji. V začetku aprila 1993 nas je 17 ljubiteljev davkov in davčnega svetovanja ustanovilo Društvo davčnih svetovalcev Slovenije, ki je bilo nato v začetku junija 1993 vpisano v register društev. Po ustanovitvi nas je življenje in seveda različno razmišljanje o razvoju davčnega svetovanja razdelilo v dve zbornici. Toda ne glede na vse, smo ostali prijatelji, se medsebojno spoštujemo in celo istočasno organiziramo majski srečanji davčnih svetovalcev. Torej, nekaj nas nedvomno povezuje.

Davčno svetovanje je v vseh teh letih doživelo velik razvoj in to kar je bila leta 1993 zgolj želja, se je danes uresničilo. Stranke nas potrebujejo in sprejemajo kot nepogrešljiv del svojega poslovnega življenja. Zdaj je treba to le še nadgrajevati, izobraževati nove generacije davčnih svetovalcev in temu poklicu dati še večji pomen. Te dni smo novi generaciji davčnih svetovalcev naše zbornice podelili diplome in licence za opravljanje poklica davčnega svetovalca. Z veseljem gledam nove generacije davčnih svetovalcev, ki se odločajo za izobraževanje v naši davčni akademiji, ki bo to jesen že dvanajstič zvabila novo generacijo davčnih svetovalcev.

Kot imamo nove in mlade davčne svetovalce, imamo tudi tiste davčne svetovalce oziroma strokovnjake, ki se počasi poslavljajo iz aktivnega dela. V mislih nimam samo davčne svetovalce, temveč tudi tiste, ki so teh trideset let skrbeli za njihovo izobraževanje. Prva je bila Biserka Ošlaj, ki je že v začetku devetdesetih let organizirala izobraževanja za davčne svetovalce in izdajala revijo DENAR, ki jo konec leta 2008 prepustila meni. Nato je sredi devetdesetih let nastopila druga gospa na področju davčnega svetovanja, to je dr. Majda Kokotec Novak. V Mariboru, na Ekonomsko-poslovni fakulteti je organizirala in izvedla specialistični študij davčnega svetovanja, na katerega smo se vpisali mnogi poznejši davčni svetovalci. Njej je nato konec devetdesetih let sledila Pravna fakulteta v Mariboru, ki je kot prva uvedla magistrski študij davčnega prava in mnogi smo iz specialističnega študija prestopili na magistrski študij. Pred nami je bilo dolgotrajno izobraževanje ob istočasnem delu v naših podjetjih, toda na koncu smo uspeli. Za ta magistrski študij sta bila zaslužna predvsem dr. Bojan Škof in dr. Šime Ivanjko. Z veseljem se spominjam teh začetkov in seveda vseh let, ki so sledila. Bilo je naporno, toda tudi lepo. Vsa ta leta smo se izgrajevali kot davčni svetovalci in kot osebnosti. Mlajše generacije ne poznajo te zgodovine davčnega svetovanja in zaradi tega je dolžnost nas starejših, da jih nanjo opozorimo. Ob visokem jubileju so predhodno navedeni postali častni člani Davčno svetovalne zbornice Slovenije.

V tem zgodovinskem zapisu se ne bom oziral na davčne predpise in njihov namen. Lahko le povem, da naši davčni predpisi preveč obremenjujejo davčne zavezance in zaradi tega se nekateri odločajo za preselitev v druge države. Mnogim je zanimiva sosednja Hrvaška, ki je z nižjimi davčnimi stopnjami zanimiva našim davčnim zavezancem, sploh tistim, ki se nameravajo upokojiti. Škoda je le, da v Sloveniji ne znamo izkoristiti naše odlične geografske pozicije in s stimulativno davčno zakonodajo v Slovenijo privabiti nove davčne zavezance, ki bi povečali davčne prihodke v našem proračunu. Edino, kar naša politika zna, je, da dodatno obremenjujejo obstoječe davčne zavezance in da tiste, ki vplačajo največ davka v proračun, še dodatno obdavčujejo in jih s tem početjem počasi pošiljajo proti našemu jugu.

Ne glede na vse obremenitve je v Sloveniji lepo in je lahko še lepše, če ne spremljamo medijev in ne poslušamo izjav politikov. Zato uživajte v zadnjih dneh tega lepega meseca, posvetite se rekreaciji in čuvajte zdravje.

mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.