Odgovor ministru za finance (232)

Spoštovani g. Boštjančič!

V zvezi z vašim včerajšnjim nastopom na POP TV, ko ste med drugim izjavili, da komentiram zadeve, čeprav sploh še nisem videl vaših izhodišč, vam v priponki pošiljam kopijo Izhodišč za spremembo davčne zakonodaje, katere sem prejel pred komentiranjem. Komentiral sem izključno zapisno v teh izhodiščih. Zato vam predlagam, da drugič pri meni preverite, kaj sem komentiral in od kod mi informacije. Ne bom se spuščal v razpravo z vami glede davčne reforme, ker nimava identičnih izkušenj pri davčnih reformah. Prav tako se ne bom spuščal v to ali so člani Strateškega sveta za davke potrdili ta izhodišča. Prosim vas pa, da se ne norčujete iz državljanov, saj trditi, da ni izhodišč za davčno reformo, ko jih novinarji držijo v rokah, najmanj neresno in politično nekorektno.

Strinjam se z vami, da boste zakone lahko sprejeli do konca tega leta, toda zavedati se morate dejstva, da zakoni morajo zaživeti tudi v informacijskem sistemu Fursa. To pa bo velika težava, saj do 01.01.2025 ne bo možno prilagoditi informacijskega sistema Fursa. Furs bo s prilagoditvami informacijskega sistema lahko začel šele, ko bodo sprejeti in objavljeni podzakonski akti in ocenjujem, da bodo zadeve v popolnosti operativne v drugi polovici leta 2025.

Samo za primerjavo bom omenil spremembe ZPIZ-2N, ki so začele veljati 28.12.2023. Furs je 16.05.2024 na svoji spletni strani objavil informacijo, da bodo kontrole za te spremembe na sistemu eDavki aktivirane predvidoma 23.05.2024 in bodo veljale za izplačila od vključno 01.02.2024 dalje. Tako majhna sprememba, pa je zaživela šele po petih mesecih. To kar vi pripravljate z načrtovanimi spremembami davčne zakonodaje, vaša izhodišča, bo zahtevalo več časa. Zato je moja ocena, da bo to aktivno v drugi polovici leta realna, a še zmeraj optimistična.

Prav tako mi ni jasno, kako boste danes ali jutri predstavili spremembe davčne zakonodaje po členih, če je v izhodiščih (zadnja vrstica) navedeno, da odziv koalicije pričakujete do petka, to je 31.05.2024. Šele, ko boste prejeli stališča koalicijskih strank, boste lahko zaključili s spremembami členov davčnih zakonov.

Pozdrav.

Mag. Ivan Simič

 

 

 

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.