Ali je 911 hiš izgubljenih v prostovoljnem zavarovanju? (234)

Včeraj sem objavil blog »Država se norčuje iz državljanov«, v katerem sem zapisal, da naj bi država, zaradi ukinitve prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbe obveznega zdravstvenega prispevka, izgubila 273,5 milijonov evrov. Nisem pričakoval, da bodo mediji kaj posebej poročala o tem, saj vem, da jim ni v interesu poročati o tem, poleg tega pa je veliko lažja tema za poročanje, kako je bivša ministrica Aleksandra Pivec prejela brezplačni sendvič s pršutom in o tem so poročali kar nekaj časa.

Da boste lažje razumeli, kaj pomeni 273,5 milijonov evrov, bom ta znesek spremenil v stanovanjske hiše za oškodovane v lanskoletnih poplavah. Danes mineva 11 mesecev od poplav in kolikor mi je znano, do sedaj niso zgradili še nobene stanovanjske hiše. Če se motim, me popravite. Zdaj pa k izračunu. Če ocenimo, da bi gradnja ene stanovanjske hiše stala 300.000,00 evrov (brez zemljišča) ugotovimo, da bi s 273,5 milijonov evrov lahko zgradili 911 stanovanjskih hiš:

273.500.000,00 EUR : 300.000,00 EUR = 911,66 stanovanjskih hiš

Za obuditev spomina na pretekle čase sem na spletu našel naslednji zapis:

»Golob: Preprečili bomo podražitve zavarovanj in ukinili dobičke zavarovalnic

Poslanska skupina Svoboda je v parlamentarno obravnavo vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot ga poznamo zdaj, in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku. S tem korakom želijo preprečiti podražitve dopolnilnega zavarovanja in zasebne dobičke iz naslova zdravstvenih zavarovanj, je ob predstavitvi novele zakona dejal premier Robert Golob.«

“Vsi v koaliciji smo si enotni, da je predlog zakona korak v pravo smer pri izpolnjevanju koalicijskih zavez in krepitvi javnega zdravstvenega sistema. S preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bomo dosegli dva cilja: preprečili bomo podražitve in ne bo več dobičkov zasebnih zavarovalnic z naslova zdravstvenih zavarovanj. To sta bila tudi osnovna razloga za ta korak,” je pojasnil premier Robert Golob.

Kar si lahko ogledate na https://siol.net/novice/slovenija/kaoalicija-v-ukinitev-dopolnilnega-zavarovanja-603981

S sklenjenimi napovedanimi poravnavami in nakazilom 33,5 milijona evrov bo država storila ravno to, povečala bo dobičke zavarovalnici, z 240 milijoni evrov pa bo vrtala luknjo v proračunu. Zdaj še čakam, da zvišajo znesek premije za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.