Davkoplačevalci pripravite denarnice

V zadnjih dveh dneh sem v medijih prebral naslednje tri novice:

  1. Slovenija mora Hrvaški plačati 40 milijonov evrov.

  2. Država bo morala policistom izplačati nadure iz leta 2013, šlo naj bi za 3 do 5 milijonov evrov.

  3. V DeSUSU po pogovoru z Mramorjem optimistični.

Te tri novice so zadosten razlog za preplah, saj bo država potrebovala še več denarja v proračunu. Do njega lahko pride le tako, da ga iztisne iz svojih davkoplačevalcev.

Na podlagi vsega, kar sem doživel in doživljam v praksi, ko država davčne zavezance kaznuje zaradi nepomembnih napak, ko jim obdavčuje zadeve, ki niso predmet obdavčitve, je za pričakovati, da bodo državni biriči še bolj neusmiljeni. Namerno sem uporabil izraz biriči, kajti kot ti nekateri finančni inšpektorji ob izdaji odločbe povedo, saj boste uspeli na ustavnem sodišču, je jasno, da se zavedajo, da postopajo nezakonito. To pomeni, da morajo odmeriti in pobrati davek. Tako pa lahko postopajo le biriči. V naslednjih dneh vam bom na tem blogu in v reviji DENAR predstavil še en primer nezakonite odločbe davčnega organa, ki ima za posledico vračilo davka in zamudnih obresti, kar bomo spet plačali davkoplačevalci.

Tudi v zgornjih treh primerih bomo za napake državnih uradnikov morali plačali davkoplačevalci. Ko take napake storimo v naših podjetjih, moramo sami plačati davek in obresti, če pa poslujemo v redu, si izmislijo davek in nas še kazensko ovadijo, kot je to bilo v mojem primeru. Zato je čas, da obrnemo ploščo in zahtevamo, da državni uradniki sami plačajo za svoje napake. Ne proračun, temveč državni uradnik, ki je napako storil. Mnogi o tem razmišljajo, toda le nekateri upamo to povedati na glas.

Ne bom zahajal, kaj je bilo prav in kaj ne v primeru spora glede dobave električne energije Hrvaški. Dejstvo je, da moramo plačati 40 milijonov in to šteje.

Ne bom zahajal v to, zakaj država policistom ne plačuje nadur, saj menim, da bi jim morala. Vsi tisti, ki so proti temu, naj se za nekaj mesecev prelevijo v policista ali kriminalista in bodo videli, kakšno delo je to. V času, ko sem bil kriminalist (1980 do 1982), ni bilo težav s plačilom nadur. Takratni kriminalisti in policisti smo delo opravljali z veseljem, podobno kot danes, in za to smo bili tudi plačani. Ne vem, zakaj bi nekdo delal nadure, žrtvoval svoje zdravje in tudi življenje, te nadure pa mu ne bi bile plačne. Zato naj zdaj zamudne obresti od neizplačanih nadur plača tisti, ki je ali so sprejeli to odločitev. In to iz svojih osebnih sredstev.

Glede tretje točke bi le povedal, da za mene člani DeSUSA veljajo za najbolj izkušene politike in če se oni po razgovoru s finančnim ministrom optimistični, potem se nam z vidika proračuna ne piše dobro.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.