Trump

Trump

Združene države Amerike bodo danes, na dan izida revije DENAR, tudi uradno dobile 45. predsednika, to je Donalda J. Trumpa. Prva dama pa je postala Slovenka Melania Trump. Predvolilni boj za ameriškega predsednika sem spremljal bolj površno, toda v spominu mi je ostalo tipično slovensko iskanje napak v življenju Melenie Trump. Še toliko bolj, ker so mnogi bili prepričani, da ni možnosti, da bi postala prva dama. Novinarji so prav tekmovali med seboj, kdo bo našel bolj umazano podrobnost iz njene mladosti. Prvi fant, prvi poljub, prva vožnja z vespo in podobno. Ker ni bila dovolj Melania, so brskali še po preteklosti njene družine. Podlo, da bolj podlo ni moglo biti.

Po zmagi Trumpa pa evforija in Melania je naenkrat postala naša. Melanijina sladica, čevlji za Melanio, obleka za Melanio in podobno. Na takšno spreobračanje medijev in posameznikov se je težko navaditi, toda to so naši mediji.

Tako smo lahko poslušali, da bo novi ameriški predsednik prišel v Slovenijo, kjer se bo srečal z ruskim predsednikom Putinom. Novinarji so že skakali po sevniškem gradu in iskali točko, kje bo stal novi ameriški predsednik, ko bo prišel.

Zdaj beremo, da na njegovi inavguracija naj ne bi bilo nikogar iz Slovenije. Ne vem, ali je to res, toda če bi o meni pisali vse tiste podlosti, ki so ji mediji objavljali v predvolilnem času, ko so brskali po preteklosti Melanie, njene družine in celo njenih sošolcev, ne bi povabil nikogar. Ne vem, ali se novinarji sploh zavedajo, kakšne posledice pušča tovrstno brskanje po zasebnem življenju posameznikov in da morajo posamezniki, da bi zaščitili sebe in svojo družino, najemati odvetnike.

Biti slaven v majhni Sloveniji je velika težava, uvajati zadeve, ki so nekje na svetu normalne, pa je še veliko huje. Zadnji mesec smo prebrali veliko novinarskih informacij o drugi zelo znani Slovenki, to je Tini Maze. Brali smo, Tina bo smučala, pa Tina ne bo smučala, Tina želi plačilo, pa Tina ne želi plačila. Nikoli ne bomo izvedeli, kaj je res. Priznam pa, da ne razumem Tine, kako ne dojame, da Slovenija ni primerna za njo, njene uspehe, njeno znanje, izkušnje in za njeno ekipo. V Sloveniji veljajo druga pravila. Pri nas moraš biti vesel, da lahko daš brezplačen intervju, in to čeprav intervju z uspešnim športnikom povečuje gledanost televizije, na kateri se potem vrtijo reklame. Prihodek od reklam dobi televizija, športnik ali športnica pa trenutek slave, od katere se žal ne da živeti. Zato uspešnim športnikom predlagam, da preverijo, kako danes živijo nekateri nekdanji uspešni športniki, ki so v času največjih dosežkov imeli pod seboj ves svet. Tistim, ki so danes uspešni, in vedo, kaj želijo, imajo pa nesposobne športne funkcionarje, predlagam, da zapustijo našo deželico in svoje znanje tržijo drugje, kjer jim bodo to tudi plačali. Poskrbite za sebe, dokler je še čas, kajti pozneje se z vami ne bo ukvarjal nihče. Pri nas športni funkcionarji ne obvladajo tega področja in pomembno jim je le, da poudarjajo, kako oni svojo funkcijo opravljajo brezplačno in častno, istočasno pa za letalske prevoze, nočitve, hrano in pijačo porabijo velike količine denarja. Ja, skromna fasada in luksuzne sobane.

V današnji številki revije DENAR lahko ponovno preberete vrsto člankov, ki vas bodo opozorili na nevarnosti, ki na vas prežijo v poslovnem svetu. Še posebej je zanimiv članek o davčnem zavezancu, ki je prijavil dohodek iz leta 2007 in je želel plačati dohodnino po stopnji blizu 50 odstotkov. Davčni organ je njegovo prijavo zavrnil, ker naj bi po njihovem nastopilo zastaranje. Priznam, da ne vem, kako lahko nastopi zastaranje za nekaj, kar sem prostovoljno prijavil in želim plačati davek. Ker pa je ta davčni zavezanec državi posredoval informacijo, da je leta 2007 prejel dohodek, katerega ni prijavili v letu 2008, mu je davčna po zavrnitvi njegove samoprijave retroaktivno uvedla osebni davčni pregled in mu ta isti dohodek obdavčila s 70-odstotnim davkom. Ni kaj, 20-odstotni dobiček za državo. Podlo?Nezakonito? Uspešno? Odločitev o tem, kako boste v podobnem primeru postopali vi, prepuščam vam.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.