Ko obmolkne 24ur.com

Na spletni strani 24ur.com zasledimo naslednji zapis:

»Prijavi se na 24ur e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami. Zate jih pripravlja uredništvo 24ur.com.«

Lepo zapisano, toda v praksi ne deluje v celoti. Pod besedno zvezo »aktualne novice« uredništvo 24ur.com najverjetneje razume le novice o drugih, ne pa o njih samih. Tako smo lahko 26. aprila 2018, to je pred več kot enim tednom, v nekaterih medijih zasledili, da naj bi policija preiskovala POP TV in Planet TV. Prvi je to informacijo objavil Žuranl24, ki je na svoji spletni strani zapisal:

»Pop TV in Planet TV preiskuje policija oziroma NPU preiskuje prehod televizij z brezplačnega oddajanja preko zraka.« Predstavnik policije g. Drago Menegalija je na vprašanje Žurnala24 potrdil, da se vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti. Na Telekomu, ki je večinski lastnik Planet TV in na Telemachu so jim odgovorili, da s preiskavo niso bili seznanjeni. Pro Plus pa je odgovoril, da njihovo podjetje oziroma predstavniki niso bili nikoli vabljeni na kakršenkoli razgovor, zato niso seznanjeni z nobeno preiskavo ali statusom v njej, če ta obstaja.«

O tej novici so poročali tudi:

  • RTV Slovenija, kjer so na svoji spletni strani objavili prispevek z naslovom »Kriminalisti NPU-ja preiskujejo Telemach, Telekom in Pro Plus«.
  • Nova24TV, kjer so v naslovu prispevka zapisali »kaj dela policija na Pop TV in Planet TV – bodo ugotavljali tudi prelivanje dobičkov Pro Plusa v davčne oaze«. Torej, Nova24TV se je poleg policijske preiskave lotila tudi poročanja o domnevnem prelivanju dobička Pro Plusa v davčno oazo Curacao. Čudno, da državni organi niso nikoli preverili tega pretakanja dobička. Res je, da je nastopilo zastaranje za odmero davka, toda kolikor mi je znano še ni nastopilo zastaranje za kaznivo dejanje davčne zatajitve, seveda, če obstaja.
  • STA – Slovenska tiskovna agencija, kjer so le povzeli novico objavljeno na Žurnalu24.
  • Svet24.si, kjer so zapisali le, da Pop TV in Planet TV preiskuje policija.
  • Skandal24.si, kjer so zapisali »Policija na POP TV in Planet TV«.

Na spletnih straneh časopisa Delo, Dnevnik in Časnika Finance, nisem zasledil nobene informacije v zvezi z omenjeno policijsko preiskavo.

Torej, nekateri mediji, ki nam nenehno želijo dokazovati, da so neodvisni in da nas obveščajo o vseh pomembnih novicah, so v tem primeru obmolknili v celoti. Bojim se, da je to dokaz, da nam posredujejo filtrirane novice. Gre za novice o tistih, ki jim ne ustrezajo.

Si predstavljate, kako bi izgledala oddaja 24ur zvečer, če bi bil predmet policijske preiskave nekdo, katerega direktor ali urednik ali novinarji POP TV ali KANALA A ne marajo. Kot prvo, bi najverjetneje od začetka snemali potek policijske preiskave in javnosti ves čas poročali o kriminalu brez primere. To smo že videli. V informativnih oddajah bi predvajali prispevke o osebah, ki naj bi bile predmet policijske preiskave, poskušali bi jih privleči na linčanje v njihov studio, kjer bi jih s provokativnimi vprašanji poskušali spraviti ob živce. Če pa osumljeni slučajno ne bi prišel v njihov studio, bi si ga privoščili na sebi znan način in bi prikazovali prazen stol ter poudarjali, da če ne bi bil kriv, bi že prišel. Izpostavljali bi dejstvo, da če se opravlja policijska preiskava, je že nekaj narobe in podobno. Ko bi bilo čez nekaj mesecev ali let ugotovljeno, da je bilo vse skupajizmišljeno, pa ne bi našli časa, da se opravičijo za škandalozno poročanje. Ko pa naj bi potekala policijska preiskava v zvezi s POP TV, pa na 24ur.com ne zasledimo nobene informacije.

Zakaj o tem pišem? Zato, ker sem navedeno doživel tudi sam. Zadnje takšno neresnično poročanje je bilo lani novembra, ko so na POP TV in KANALU A odmevno poročali, da so me tako imenovani raziskovalni novinarji časopisa Delo odkrili v Rajskih dokumentih, kar je že dokazano, da je laž. Še več, glavna raziskovalna novinarka časopisa Delo, ki naj bi po informacijah mojega vira, najbolj vztrajala na objavi tega lažnega in celostranskega prispevka o meni, naj ne bi bila več zaposlena v časopisni hiši Delo. Najverjetneje jo je doletela kazen za objavo neresnic. Toda, niti POP TV, niti KANAL A, ki sta povzela njene neresnične navedbe, nista nikoli objavila popravka svojega neresničnega poročanja. Na mojo pisno zahtevo, da mi predložijo dokaze za njihovo neresnično poročanje, mi niso nikoli odgovorili. Torej, kako potem verjeti medijem in njihovim novicam.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.