Delo upokojencev

Upokojenci, ki želijo kljub upokojitvi še naprej delati, to lahko storijo, toda pokojnina se jim zniža

Čas teče in kljub podaljšanju pogojev za upokojitev do nje slej ali prej pride. Nekateri upokojitev komaj čakajo in se po upokojitvi posvetijo tretjemu obdobju življenja. Tako se odločijo za potovanja doma ali v tujini, nekateri se rekreirajo (sprehodi, teki, kolesarjenje, …), nekateri se igrajo z vnuki, nekateri pa bi še naprej delali. Slednjim se zaradi tega zastavlja vprašanje, kaj storiti. V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili rešitev, ki vam jo dopušča veljavna zakonodaja.

Državni zbor je 15. decembra 2015 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljevanju: ZPIZ-2B), ki je bil objavljen v 102. številki Uradnega lista RS 24. 12. 2015, v veljavo pa je stopil 1. januarja 2016. Za upokojence, ki želijo delati tudi po upokojitvi, je pomembna sprememba 116. člena, ki se od takrat naprej glasi:

»(3) Uživalcu starostne, predčasne in vdovske pokojnine, ki na območju Republike Slovenije začne ponovno delati oziroma opravljati dejavnost v obsegu, ki ustreza sorazmernemu delu polnega delovnega oziroma zavarovalnega časa, vendar zavarovanci iz 14. člena tega zakona najmanj dve uri dnevno ali 10 ur tedensko in zavarovanci iz 15., 16. in 17. člena tega zakona najmanj s četrtino polnega zavarovalnega časa, se izplačuje sorazmerni del pokojnine, in sicer v višini:

  • 75 odstotkov, ko zavarovanec dela dve uri dnevno ali znaša zavarovalni čas od 10 do 14 ur tedensko;
  • 62,5 odstotka, ko zavarovanec dela tri ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 15 do 19 ur tedensko;
  • 50 odstotkov, ko zavarovanec dela štiri ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 20 do 24 ur tedensko;
  • 37,5 odstotka, ko zavarovanec dela pet ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 25 do 29 ur tedensko;
  • 25 odstotkov, ko zavarovanec dela šest ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 30 do 34 tedensko in
  • 12,5 odstotka, ko zavarovanec dela sedem ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 35 do 39 ur tedensko.

Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati z dnem ponovne pridobitve lastnosti zavarovanca.«

Navedeno pomeni, da vsi tisti, ki so se že upokojili oziroma se nameravajo upokojiti in želijo še naprej aktivno delati, lahko to storijo, toda v tem primeru se jim glede na varianto, katero si izberejo, sorazmerno zmanjša pokojnina. To pomeni, da se upokojenec lahko odloči, da bo po upokojitvi nadaljeval delo kot samostojni podjetnik. Če sodite med tiste, ki želijo nadaljevati delo, vam predlagam, da se za informacije obrnete na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer vam bodo z veseljem pomagali.

Pred dokončno odločitvijo vam predlagam, da opravite ustrezne izračune in ugotovite, ali se vam izplača nadaljevati delo, saj je v nekaterih primerih lahko zmanjšanje pokojnine višje od zaslužka, ki ga boste ustvarili z delom kot samostojni podjetnik posameznik.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.