Slačilnica in politiki

Svetovno nogometno prvenstvo je za nami. Mnogi so se vrnili v vsakodnevne tirnice, mnogi še zmeraj žalujejo zaradi porazov, čeprav so ti bili njihov višek, mnogi pa bodo še dolge mesece odplačevali nogometno navdušenje. Prvenstvo je bilo tudi dobra promocija najvišjih politikov posameznih držav. Vsaka država ima svojega predsednika in popolnoma normalno je, da predsednik podpira reprezentanco svoje države. Veliko bolj nenavadno je, če na tako pomembnih tekmovanjih oziroma tekmah ni predsednika države, kot pa če je. Gre za ustaljeni protokol, ko levo in desno od predsednika svetovne nogometne zveze sedita predsednika držav, čigar reprezentanci igrata na zelenici. Zaradi tega sem zagovornik tega in se ne strinjam s kritiki, ki obsojajo tovrstne obiske predsednikov držav. Menim, da je to dolžnost predsednika, ne glede na to, kako je predsedniku ime ter ali je priljubljen ali ne. Bil je izvoljen z večino in to je treba spoštovati.

Ne strinjam pa se, da predsednik države športnike obiskuje v slačilnici. Slačilnica je kraljestvo igralcev in strokovnega vodstva reprezentance. Tam se dogajajo najlepše in najhujše stvari in zaradi tega mora vse ostati tam. Tam so neverjetna čustva. Ob zmagah veliko veselje, ob porazih velika žalost. Zato jih je treba pustiti, da to preživijo sami. Dovolj bo časa za druženje po njihovem prihodu iz slačilnice.

Prav tako se ne strinjam s trditvami, da si politiki, konkretno predsednik, s takšnimi obiski nabirajo politične točke. To štejem za njegovo dolžnost in tovrstni obiski mu ne bodo prinesli zmage na naslednjih volitvah. Sploh pa ne v Sloveniji, kjer ni pomembno ali zmagaš ali izgubiš na volitvah, saj pri nas lahko vladajo tudi poraženci. Zato je ta trenutek še zmeraj najpomembnejša novica, kdo bo, če bo, oblikoval vlado. Gre za burlesko brez primere, ko poraženci iz strahu pred zmagovalcem sestavljajo vlado in so pri tem očitno pripravljeni iti tudi čez gnile kompromise. Zato menim, da tako sestavljena vlada ne bo mogla kakovostno vladati in je zaradi tega prišel čas za novo mešanje kart oziroma nove volitve. Čim prej, tem bolje. Če politiki za korist države in predvsem državljanov niso sposobni iti čez osebne zamere, potem si tudi ne zaslužijo, da so v politiki in da nam vladajo.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.