Populizem pred davčno logiko

Danes berem, da sindikati zahtevajo spremembo davčne zakonodaje, s katero bi se prilagodili cenzusi za dohodnino in družinske transferje. Po njihovem mnenju naj bi največ koristi od dviga minimalne plače imela država.

Moj odgovor glasi: »Dobro jutro, sindikati.« Na to sem opozarjal že pred dvigom minimalne plače in sem namesto tega predlagal dvig splošne davčne olajšave. Z zvišanjem splošne davčne olajšave za samo 100,00 evrov bi bil dosežen podoben namen, kot je bil dosežen z dvigom minimalne plače, poleg tega pa bi bila s tem odpravljena tudi potreba po usklajevanju dohodninske lestvice in ostalih davčnih olajšav. Namenoma sem uporabil podoben namen, saj bi bili pri zvišanju splošne davčne olajšave na boljšem vsi dohodninski davčni zavezanci, delodajalci pa ne bi bili dodatno obremenjeni. V primerjavi s sedanjo rešitvijo bi izgubila le država, ki pa se očitno ne ozira kaj dosti na svoje davkoplačevalce. Mogoče pa je država sprejela predlog Levice za zvišanje minimalne plače zato, ker bo na ta način z zvišanjem davčnih prihodkov, dobila sredstva za zvišanje plač v državni upravi.

Kolikor se spomnim so Levica in vsi sindikati, slavili zvišanje minimalne plače, ob tem pa so očitno, (ne)namerno pozabili na posledice tega zvišanja. Očitno jim je šlo bolj za populizem. Sedaj pa je prišla streznitev. Edino, kar je ostalo nejasno je, ali je vlada vedela kaj počne in je imela svoj izračun, to je višje davčne prihodke in privarčevana sredstva na socialnih transferjih, ali pa se tega ni zavedala in se je pač zgodilo. Če je ta prvo, potem vsem prizadetim predlagam, da razmislijo o nadaljnjem slepem podpiranju tovrstnih odločitve vlade, če pa gre za ta drugo, potem pa se bojim njihovih novih odločitev.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.