A je to?

Pred nami je nova politična jesen, ki bo prinesla marsikaj zanimivega. Politika nam je v preteklosti uvajala visoke kazni, za majhne ali nepomembne prekrške, sebe pa je razbremenila ali pa celo oprostila plačila davka. Tako se danes mnogi čudijo zakaj je Furs s 1.000,00 evrov kaznoval nekoga, ki je pomagal sorodniku. Tako pač je, takšno zakonodajo imamo, v takšni državi živimo in tako bo še naprej. Na vse to vas opozarjamo v reviji Denar, v kateri vsak mesec pripravimo zanimive prispevke in seveda uvodnike. Vsak uvodnik v sebi nosi tudi del mojega življenja, tako da o meni veste kar veliko.

Tako veste, da je ena mojih večjih težav čezmerna teža in tako sem za 60. rojstni dan, 20. maja 2019, od Mojce prejel posebno darilo, ki se mu reče hujšanje. Mogoče je bila to tista zadnja spodbuda na petletne priprave za začetek hujšanja. Tistega večera se je tehtnica ustavila pri 127,5 kilograma. Naslednji dan je stekel projekt hujšanja, ki se je 20. avgusta zaključil pri 107 kilogramih, kar si lahko ogledate v reviji Denar. V treh mesecih mi je uspelo shujšati malo več kot 20 kilogramov. Recept za hujšanje je dokaj enostaven, toda težko izvedljiv: dosti manj hrane in veliko več rekreacije. Tako sem obroke hrane zmanjšal na minimum in v tem času pretekel 320 kilometrov, prekolesaril 980 kilometrov in preplaval štiri kilometre. Seveda vse ob celodnevnem delu v podjetju. Pozitivne strani hujšanja so: boljše počutje, ni več visokega krvnega pritiska, noge ne zatekajo, srce lažje bije in neuporabna garderoba postane uporabna.

In ravno, ko sem mislil, da bo zdaj vse lepše, izvem, da ministrstvo za finance vztraja pri zvišanju davkov, istočasno pa poslanci želijo uzakoniti ukinitev davkov za njihove bonitete in nekatere prejemke. Zato dejansko ne vem več, ali se hecajo ali mislijo resno. Vlada nam, seveda skupaj z Levico, trdi, da je v Sloveniji efektivna stopnja obdavčitve dobička podjetij zelo nizka, celo naj bi bila nižja od 13 odstotkov. Zato menijo, da je treba stopnjo obdavčitve zvišati z 19 odstotkov na 20 odstotkov. Toda, ali je temu res tako? Tisti, ki se ukvarjamo z davki, vemo, da to ne drži in da velika večina podjetij plačuje davek po stopnji 19 odstotkov. Ne vlada in ne Levica pa ne želita biti toliko pošteni, da povesta, koliko podjetij kljub uspešnem poslovanju sploh ne plačuje tega davka in so ona tista, ki s tem povzročijo matematično izračunano nižjo stopnjo. Bilo bi priporočljivo objaviti seznam teh podjetij, da vemo, kdo je odgovoren za zvišanje obdavčitve podjetij, saj tisti, ki plačujemo ta davek po polni, to je 19-odstotni stopnji, vemo, da so za nizko efektivno stopnjo kriva velika podjetja, ki ustvarjajo visoke dobičke in zaradi davčnih olajšav, ki jim jih daje ta ista vlada, na koncu sploh ne plačajo davka.

Tako smo pred kratkim lahko videli nasmejanega predsednika vlade, ki se je v proizvodni hali znanega podjetja smehljal za volanom znanega osebnega avtomobila. Ko sem pregledal letna poročila tega podjetja za leta 2014 do 2017, sem ugotovil, da so v tem času ustvarili 4,54 milijarde prihodkov in 68,25 milijona dobička. Znesek plačanega davka od dobička pa je znašal 0,00 evrov.

Torej, predsednik vlade nam želi zvišati obdavčitev dobička podjetij, istočasno pa z nasmehom obiskuje podjetje, ki kljub visokim dobičkom ne plačuje tega davka.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.