Gremo naprej

Po trinajstih letih dokaj kritičnih zapisov o delu finančne uprave sem tudi sam dočakal kazensko ovadbo zaradi mojega novinarskega dela. Kazensko me je ovadila finančna inšpektorica Majda Kerec. Tožilstvo je kazensko ovadbo zavrglo, ona pa je prevzela pregon in zdaj imam kazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Obtožnica je pravnomočna, predobravnavni narok je bil v začetku tega meseca, o čemer so tudi poročali mediji. Majda Kerec trdi, da sem jo razžalil, ker sem v reviji Denar zapisal o njej nekaj, za kar sem vedel, da je neresnično. Še enkrat poudarjam, da za vse, kar sem zapisal, menim, da je resnično in za to bom predložil dokaze. Zdaj so na vrsti obravnave, na katerih bo javnost lahko izvedela, kako so te zadeve potekale v resnici, kdo je v resnici odločal in zakaj nihče nikoli ne odgovarja za nezakonite odločitve Fursa. Slišali boste, kaj se je dogajalo v mojih primerih in si boste lahko sami ustvarili mnenje, ali so bili takšni postopki finančnih inšpektorjev zakoniti. Prav tako boste videli, kateri finančni inšpektorji so vodili te zadeve. Zato se boste lahko utemeljeno vprašali, kaj se šele dogaja drugim davčnim zavezancem, če se je to dogajalo meni kot nekdanjemu direktorju Dursa. Sploh bo zanimivo videti, kako so potekala odločanja v primerih osebnih davčnih pregledov, pri katerih je bila Majda Kerec med vodilnimi. Po vsaki obravnavi bo v medijih o Majdi Kerec več zapisov, kot jih je kdaj koli bilo v reviji Denar.

Obdavčitev dobičkov, ustvarjenih z virtualnimi valutami, je vedno bolj aktualno vprašanje v mnogih državah. V prejšnji številki revije Denar je Špela Koželj predstavila obdavčitev virtualnih valut v ZDA. Prijava tovrstnih dobičkov pomeni veliko administracije, saj gre za zbiranje in obdelavo tisoče podatkov. Sam sem zagovornik poenostavitev, sploh v primerih, ko obstaja verjetnost, da lahko stroški priprave in vložitve napovedi presežejo morebitne dobičke. Zadnji predlog slovenskega načina obdavčitve s sedemnajstimi členi, ki smo ga pripravili na Fursu, predvideva obdavčitev zneska unovčenja virtualnih valut. Tako je predvideno, da bi se unovčeni znesek virtualnih valut obdavčil po efektivni davčni stopnji 5 odstotkov.

Konec leta se je po 22 letih poslovila revija Davčno-finančna praksa, katere ustanovitev in začetek izdajanja sem predlagal leta 1999. Več o tem si lahko preberete v članku Slovo moje DFP, saj jo štejem za mojo revijo, ki sem jo urejal prvo leto. Nikoli ne bi nastala, če je ne bi sam zagnal. Želel sem jo ohraniti in želel sem, da bi še naprej izhajala, toda ovire so bile prevelike. Po branju navedenega članka si boste lahko ustvarili svoje mnenje o celotni zadevi. Ob tej priložnosti pa bi se rad zahvalil dr. Bojanu Škofu, ki je 21 let skrbel za nemoteno izdajanje te revije.

V začetku tega meseca je bil objavljen Zakon o debirokratizaciji, ki je uvedel določene poenostavitve za državljane. V veljavo bo stopil čez dva dni. Preberite ga, seznanite se z novostmi in predlagajte nove poenostavitve.

Spremembe zakona o dohodnini, s katerimi bi bili razbremenjeni vsi državljani, je obtičal v državnem zboru. Nikoli ne bom razumel, kako je mogoče, da večina ne podpira znižanja davkov. Njihove pripombe, da bo prišlo do prevelikega izpada davčnih prihodkov, so po mojem mnenju neutemeljene, saj se z znižanjem davkov poveča potrošnja, pridobimo nove davčne zavezance in s tem nove davčne prilive, nadzorovati pa moramo tudi odhodkovno stran državnega proračuna. Prav tako opažam, da se nihče ne razburja za milijone, ki jih mora država vračati davčnim zavezancem zaradi izgubljenih davčnih postopkov.

Zato pričakujem in predvsem upam, da bo zmagal razum in se bo sovražnost umaknila spoštovanju vseh, tudi drugače mislečih. To mora biti naša želja in naš cilj, da lahko gremo naprej.

mag. Ivan Simič

 

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.