Zakaj novinar krši mojo ustavno pravico? – 170

Moj včerajšnji blog Soočenje je doživel velik odziv pri tistih, ki se s svojim pisanjem očitno želijo postaviti nad Ustavo Republike Slovenije. Tako novinar Reporterja Igor Kršinar na spletni strani www.reporter.si zapiše: »Nezaslišano! Prvi mož davčne uprave Ivan Simič pred volitvami podprl aktualnega predsednika vlade, njegovo delo pa preiskuje računsko sodišče«. Nadalje še zapiše: »V času samostojne in demokratične Slovenije se še ni zgodilo, da bi direktor davčne uprave komentiral aktualno politično dogajanje, sploh pa da bi med volilno kampanjo podprl katero od političnih opcij oziroma predsednika vlade«.

Njegov zapis povzamejo Primorske novice, spletna stran www.necenzurirano.si in spletna stran www.svet24.si, ki naj bi spadali pod okrilje istega lastnika. Res ga ne razumem. Kdo mu daje pravico, da se postavi nad ustavo in kot mali Bog želite odločati o tem kaj lahko povem in kdaj lahko to povem.

Naštel bom nekaj členov Ustave Republike Slovenije in vam bralcem prepuščam odločitev o tem ali imam pravico izjaviti za koga bom glasoval na naslednjih volitvah ter ali mi je ta pravica na kakršen koli način omejena zato, ker sem generalni direktor Finančne uprave Republike Slovenije. Gre za naslednje člene:

 

1. člen

Slovenija je demokratična država.

2. člen

Slovenija je pravna in socialna država.

 14. člen

V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Vsi so pred zakonom enaki.

 15. člen

Človekove pravice in temeljne svoboščine se uresničujejo neposredno na podlagi ustave.

Z zakonom je mogoče predpisati način uresničevanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kadar tako določa ustava, ali če je to nujno zaradi same narave posamezne pravice ali svoboščine.

Človekove pravice in temeljne svoboščine so omejene samo s pravicami drugih in v primerih, ki jih določa ta ustava.

Zagotovljeni sta sodno varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pravica do odprave posledic njihove kršitve.

Nobene človekove pravice ali temeljne svoboščine, urejene v pravnih aktih, ki veljajo v Sloveniji, ni dopustno omejevati z izgovorom, da je ta ustava ne priznava ali da jo priznava v manjši meri.

 41. člen

Izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju je svobodno.

Nadalje bi opozoril na izjavo predsednik Republike Slovenije g. Boruta Pahorja, ki je 18. oktobra 2017, za spletni magazin Časnik (https://www.casnik.si/zakaj-in-kako-bom-volil-predsednika/) izjavil:

»Če revija Economist lahko na naslovnici pove, koga podpira na volitvah, lahko to stori tudi moja malenkost. Zakaj bi to skrival? Glasovanje je moja pravica, izraziti mnenje pa ravno tako. Če bo mogoče komu dalo kako izhodišče za razmišljanje bom tega vesel, hvala Bogu. Vem pa, da se mnogi ne bodo strinjali z mano. A s tem ni nič narobe. V demokraciji imamo lahko različna mnenja, mar ne? Prav je, da si različna mnenja tudi dovolimo izraziti.«

Razne agencije v teh dneh izvajajo ankete. Državljane in državljanke sprašujejo koga bodo volili. Točno vedo koga kličejo in koga bo ta oseba volila. Torej, spoštovani g. Igor Kršinar, s katerim zakonom je meni to prepovedano, da povem koga bom volil? A moram predhodno dobiti dovoljenje od vas? Moja opredelitev koga bom volil nima nobene veze z opravljanjem moje funkcije generalnega direktorja Fursa. Furs je velika ustanova, z več kot 3.600 zaposlenimi in kot generalni direktor ne morem in ne želim vplivati na njihove odločitve. Vsi zaposleni v Fursu so samostojni pri svojem delu.

Je pa Furs v zadnjih dveh letih pomembno prispeval k odpornosti in ponovni rasti, učinkovito uvedel številne poenostavitve za davčne zavezance, pozitivno prispeval k posodobitvi zakonodaje, izboljšal učinkovitost in zakonitost svojega delovanja. Tudi to »skrbi« mnoge, in očitno tudi g. Igorja Kršinarja, ki v svojem zapisu ne navaja drugega kot moje besede objavljene na mojem zasebnem blogu in jih politizira. Toda tukaj ni politike, saj nisem politik. Vsi, ki bomo šli na volitve pa bomo volili politike.

Če nadaljujem z naštevanjem. Na spletni strani Slovenskih novic, gre za spletno stran https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/jankovic-pokritiziral-sds-in-povedal-koga-bo-volil/#! sem zasledil članek (14.12.2021) z naslovom: »Jankovič pokritiziral SDS in povedal, koga bo volil«.

Torej, spoštovani g. Igor Kršinar, na podlagi katerega zakona vi meni omejujete moje ustavne pravice. A vam to pravico daje dejstvo, da pišete za revijo Reporter, ali vam to pravico daje dejstvo, da ste menda zaposleni v invalidskem podjetju, ki je drugo podjetje kot tisto, ki izdaja revijo Reporter, ali vam to pravico daje dejstvo, da sovražite določeno osebo in določeno politično opcijo? Kdo vam daje to pravico?

V zvezi z izjavo g. Tomaža Vesela, katero ste uporabili v vašem članku pa poudarjam, da je navajal napačne podatke. Tako ste med drugim zapisali:

»Zanimivo je, da je decembra lani Računsko sodišče uvedlo revizijo učinkovitosti poslovanja FURS za leti 2020 in 2021 v delih, ki se nanašajo na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb. Poenostavljeno povedano, preiskujejo sume, da FURS dela finančne preiskave samo pri nasprotnikih sedanje oblasti, ne pa tudi pri njenih prijateljih.

Na naše vprašanje je Vesel odgovoril, daje preiskava zelo obsežna, uvedli pa so jo na podlagi številnih pobud, z njo želijo preveriti vse te nadzore in učinkovitost finančnih pregledov. Pričakuje, da bo preiskava kmalu zaključena: »Vse pa je odvisno od načina sodelovanja revidiranca, ki je zahtevno. Razumljivo pa je, da nisem pričakoval navdušenja z njegove strani.«

Od navedenega drži le, da je Računsko sodišče RS uvedlo revizijo učinkovitosti poslovanja FURS za leti 2020 in 2021 v delih, ki se nanašajo na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb, toda ta revizija se sploh še ni začela, kar si lahko ogledate na spletni strani Računskega sodišča RS: Računsko sodišče – Revizija (rs-rs.si) Kot lahko vidite je bil izdal le sklep o reviziji. Ni bilo ne uvodnega razgovora, ne drugih aktivnosti na Fursu. Še več, kot generalni direktor Fursa sem jih prosil, da navedeno revizijo razširijo na obdobje od ustanovitve Fursa, to je od 1. avgusta 2014 pa do 31. decembra 2021, saj je ravno v letih 2014 do 2019 bilo izdanih veliko nezakonitih in neustavnih odločb, ki so padle na upravnem, vrhovnem sli ustavnem sodišču v Sloveniji in na Sodišču Evropske skupnosti. Računsko sodišče RS je to prošnjo Fursa zavrnilo, saj želi revidirati le dve leti v času korone. Ob tem bi poudaril, da na Fursu poteka še ena revizija Računskega sodišča RS, ki pa se nanaša na proračun in je v teku. Zato predvidevam, da g. Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, ni na tekočem glede revizije.

Spoštovani g. Igor Kršinar, za zaključek pa še, življenje je prekratko za tovrstne sovražnosti in podtikanja. Verjamem, da je težko biti novinar, če nimaš o čem pisati, pa moraš napisati določeno število strani. Verjamem, da je v takšnih trenutkih najbolje imeti razrednega sovražnika, saj to daje navdih in naboj. Toda, ali se to izplača, ali je to vredno? Ali ni bolje živeti v prijateljstvu in sožitju? Sam se držim tega pravila, kajti slabo se skoraj vedno vrne s slabim, dobro pa z dobrim. Zato je veliko bolje širiti dobro voljo, kajti vsak veseli dan prinese tudi pozitivne misli, ki so nepogrešljive za našo družbo. Ne glede na vse vam želim lep dan in upam, da boste upoštevali vsaj del mojega nasveta.

 

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.