Zakaj je Tomaž Vesel lagal? – 173

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je pod pojmom »lagati« zapisano: zavestno izjavljati, govoriti kaj neresničnega z namenom zavajati v zmoto oziroma govoriti, pripovedovati kaj, kar ne ustreza resnici. Za lažje izražanje in boljše razumevanje bom v tem blogu uporabljal izraz lagati.

V sredo, 30. marca 2022, je novinar Reporterja g. Igor Kršinar objavil članek z naslovom »Nezaslišano! Prvi mož finančne uprave Ivan Simič pred volitvami podprl aktualnega predsednika vlade, njegovo delo pa preiskuje računsko sodišče«.

Glede moje podpore aktualnemu predsedniku oziroma njegovi stranki, sem novinarju odgovoril v mojem blogu https://simic-partnerji.si/2022/03/30/zakaj-novinar-krsi-mojo-ustavno-pravico-170/ Novinar tudi ni predmet tega bloga, zato se z njim ne bom ukvarjal. V istem članku je novinar zapisal izjavo Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije, ki je povedal, da v mojem primeru gre za »čustven izliv« ter je dodal:

»Sicer pa so v zadnjem času standardi tako padli, da je vse možno. Treba se bo radikalno vrniti nazaj v stare vzorce apolitičnosti, čeprav bo težko, sicer bo to postalo nekaj normalnega tudi za vsakokratno naslednjo oblast.

Kaj takega jaz ne bi mogel reči ali zapisati niti v sanjah. Spomnite se, kako so me kritizirali zgolj zaradi tega, ker sem se udeležil javne tribune neke civilnodružbene organizacije.«

Ob tem pa ne gre spregledati pomembne informacije, da se s Tomažem Veselom zelo dobro poznava iz nogometa in so mu zelo dobro znana moja nogometna čustva, sploh po zmagi nad Rusijo, kar si lahko ogledate na https://www.youtube.com/watch?v=MUgX_i_Z4nE

Od te njegove izjave je minilo štirinajst dni in že smo lahko na spletu zasledili fotografijo Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije in ob njegovi fotografiji njegovo izjavo:

»Kaj lahko izgubimo, če unovčimo svoj »bon za demokracijo« in gremo na volitve? Ničesar. In kaj če ne gremo? Veliko, zelo veliko.«

Torej, če vemo, da Tomaž Vesel podpira opozicijo, je njegov poziv razumeti, da poziva na glasovanje za opozicijo, kar pa je identično moji izjavi. Zakaj predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, kritizira moje dejanje in izjavi, da on kaj takega ne bi mogel reči niti v sanjah? Kaj se je v teh dveh tednih zgodilo z njegovimi sanjami, da sedaj poziva na volitve, razen, da se je zbudil in ne sanja več?

V nadaljevanju članka je novinar zapisal, da je zanimivo je, da je decembra lani Računsko sodišče uvedlo revizijo učinkovitosti poslovanja FURS za leti 2020 in 2021 v delih, ki se nanašajo na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb. Poenostavljeno povedano, preiskujejo sume, da FURS dela finančne preiskave samo pri nasprotnikih sedanje oblasti, ne pa tudi pri njenih prijateljih. Na vprašanje novinarja pa je Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije odgovoril:

»… da je preiskava zelo obsežna, uvedli pa so jo (Računsko sodišče RS) na podlagi številnih pobud, z njo želijo preveriti vse te nadzore in učinkovitost finančnih pregledov. Pričakuje, da bo preiskava kmalu zaključena: Vse pa je odvisno od načina sodelovanja revidiranca, ki je zahtevno. Razumljivo pa je, da nisem pričakoval navdušenja z njegove strani.«

Takoj po objavi navedenega članka sem kot generalni direktor Fursa zahteval objavo popravka, ki je bil objavljen 1. aprila 2022 in tekst popravka lahko preberete na tej povezavi: https://reporter.si/clanek/slovenija/zahteva-za-objavo-popravka-956210

V popravku sem zapisal, da navedena informacija nikakor ne drži, saj Računsko sodišče sploh še ni začelo izvajati postopka revizije. Izdalo je le Sklep o reviziji. To pomeni, da niti še ni izvedlo uvodnega razgovora s predstavniki Finančne uprave Republike Slovenije. Še več, finančna uprava je sama pozvala Računsko sodišče, naj uvede revizijski postopek od ustanovitve Finančne uprave Republike Slovenije, to je od leta 2014 dalje. To se do danes žal ni zgodilo. Sicer pa finančna uprava vse davčne zavezance obravnava enakopravno ne glede na njihovo politično ali drugačno pripadnost.

Da bi dokazali naše trditve smo še isti dan, to je 30. marca 2022, na Računsko sodišče Republike Slovenije naslovili dopis s prošnjo, da nam odgovorijo, v kateri fazi je revizija, ki se nanaša na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb. Tako smo v torek, 13. aprila 2022, prejeli odgovor računskega sodišča, v katerem je bilo zapisano:

»Spoštovani,

Računsko sodišče Republike Slovenije (v nadaljevanju: računsko sodišče) je 30. 3. 2022 prejelo vaš dopis, v katerem nas zaprošate za podajo informacij v zvezi z aktualnim izvajanjem revizij poslovanja Finančne uprave Republike Slovenije (v nadaljevanju: FURS).

Kot navajate, je računsko sodišče dne 30. 11. 2021 izdalo sklep o izvedbi revizije na FURS, katere cilj je izrek mnenja o učinkovitosti poslovanja FURS v letih 2020 in 2021, v delih, ki se nanašajo na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb. Z izdajo oziroma pravnomočnostjo sklepa o izvedbi revizije se je pričelo izvajanje revizije. Program dela za izvrševanje revizijske pristojnosti računskega sodišča mora biti varovan kot zaupen do izteka koledarskega leta, na katero se nanaša, zato vsebinskih podrobnosti glede poteka revizije ne komentiramo.

Vaše navedbe, da je pri izvajanju revizije Zaključni račun proračuna Republike Slovenije za leto 2021, ki je v teku, sodelovanje FURS z računskim sodiščem do sedaj potekalo nemoteno, lahko potrdimo. Prav tako lahko potrdimo, da smo s strani FURS v preteklih mesecih pridobili tudi pojasnila in informacije v zvezi z izvajanjem revizije Učinkovitost ravnanja s kratkoročnimi terjatvami ter informacije o izvedenih ukrepih po končanju revizije Uspešnost izterjave davka od dohodkov pravnih oseb v letu 2013 v okviru rednega spremljanja učinkov revizij po zaključenih revizijskih postopkih.«

Iz navedenega odgovora računskega sodišča izhaja (drugi odstavek), da je v reviziji, ki se nanaša na izvajanje finančnih nadzorov, finančnih preiskav in izvršb v letih 2020 in 2021, do sedaj izdal le sklep o izvedbi revizije, kar je vidno tudi na spletni strani računskega sodišča https://www.rs-rs.si/revizije-in-revidiranje/arhiv-revizij/revizija/ucinkovitost-poslovanja-furs-v-letih-2020-in-2021-v-delih-ki-se-nanasajo-na-izvajanje-financnih-na/, revizija pa se še ne izvaja, saj do sedaj še ni bil opravljen niti uvodni razgovor s predstavniki finančne uprave. Ob tem je potrebno poudariti, da se je finančna uprava v letih 2020 in 2021 ukvarjala v glavnem s protikorona ukrepi in s ponovnimi davčnimi postopki, ki so posledica nezakonitih in neustavnih davčnih postopkov v preteklosti, to je v obdobju (2014 do 2019), katerega revizijo zahtevamo na finančni upravi.

Zato je presenetljivo in neverjetno, kako lahko predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, Tomaž Vesel, za revijo Reporter izjavi, da je preiskava zelo obsežna, uvedli pa so jo na podlagi številnih pobud, z njo želijo preveriti vse te nadzore in učinkovitost finančnih pregledov. Pričakuje, da bo preiskava kmalu zaključena: Vse pa je odvisno od načina sodelovanja revidiranca, ki je zahtevno. Razumljivo pa je, da nisem pričakoval navdušenja z njegove strani.

Nič od tega ne drži, nič od tega ni res, kar pomeni, da je predsednik računskega sodišča lagal. Zakaj je to počel ve le on, prav gotovo pa je, da bi predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor, moral razmisliti o odpoklicu Tomaža Vesela kot predsednika računskega sodišča, saj predsednik računskega sodišča ne sme komentirati postopkov revizije, še manj pa lagati o njih. Vse to pa je v konkretnem primeru počel Tomaž Vesel. Zato se ne moremo znebiti občutka, da je svoj položaj zlorabil za trenutno politično situacijo. O vsem tem bomo morali obvestili tudi predsednika Republike Slovenije, saj si predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije ne more dovoliti, da z lažmi napada generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije in tudi finančno upravo.

Če zaključim, opozicija, kateri ideološko pripada tudi Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, obljublja demokracijo, poštenost in ne vem kaj še, njihov pripadnik oziroma simpatizer pa laže o aktivnostih računskega sodišča, kar pa je daleč od demokracije in poštenosti. Tudi predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv (sobota, 16.04.2022, stran 11) povedal (citiram):

»Prizadevali si bomo, da v šestih mesecih po volitvah razčistimo z dediščino aktualne vlade. To je prvi predpogoj, da bomo prišli do temeljev, na katerih bomo lahko gradili boljšo družbo.

Dediščina te vlade so nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih (to pomeni, da tudi mene štejejo med njih), ne samo v državni upravi, tudi v javnih zavodih, agencijah, podjetjih v državni lasti. Dediščina so nesorazmerni in nezakoniti ukrepi, kaznovanje drugače mislečih, podrejanje družbenih podsistemov, vrsta zakonskih ukrepov.«

Obema spoštovanima gospodoma, ki sta se vsak na svoj način spravila na mene sporočam, da me nihče ne bo in ne more razglašati za nekompetentno osebo na vodstvenem položaju, to je na čelu Finančne uprave Republike Slovenije. To oceno lahko dajo le uporabniki storitev Finančne uprave Republike Slovenije, to so davčni zavezanci. Poleg tega mene nihče nikoli ni menjal, ampak sem zmeraj odšel sam, ker imam kam iti. Zato menim, da je za tovrstne grožnje malo prezgodaj, pa še nepotrebne so.

   mag. Ivan Simič

generalni direktor Fursa

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.