30 dni – 189

Če kaj sovražim, sovražim uradniški odgovor »Vašo vlogo bomo rešili v roku 30 dni«. Zakaj? Ker vem, da je določene vloge možno rešiti v nekaj urah. Če uporabiš zdravo kmečko pamet, potem veš, da s prelaganjem rešitve vlog na trideseti dan, čez trideset dni prideš na dnevno reševanje, le s tridesetdnevnim zamikom. Zakaj potem ni bolje, da lažje vloge rešiš takoj in stranki, to je državljanu, ki potrebuje storitev finančne uprave, sploh ne omenjaš teh 30 dni. Pred letom 2006 so v takratni davčni upravi prošnje za obročno plačevanje davka reševali po več mesecev. Sam sem enkrat čakal sedem mesecev in po sedmih mesecih sem prejel odgovor, da se moji prošnji ne ugodi. Tako sem poleg davka moral plačati še zamudne obresti za teh sedem mesecev. Zato sem v davčni reformi leta 2006 predlagal in s predlogom tudi uspel, da se v zakon o davčnem postopku zapiše, da če davčni zavezanec, fizična oseba, prosi za plačilo davka v treh obrokih, da sem mu to plačilo odobri takoj in to brez dokazila o nezmožnosti plačila. Dovolj je le prošnja.

Takrat sem naletel na kritike predstavnikov ministrstva za finance in davčne uprave, kako bodo odobrili plačilo davka na tri obroke, če ne bodo imeli nobenega dokaza o finančnih težavah prosilca. Moj odgovor je bil, glede na to, da vloge rešujete več kot štiri ali pet mesecev, se ne obremenjujte s tem. Ko prejmete vlogo, takoj odobrite plačilo v treh obrokih in bo davek plačan v treh mesecih, kar bo prej kot zdaj, ko to vlogo rešujete več mesecev. Moj predlog je podprl takratni minister za finance dr. Andrej Bajuk in nato vlada. Tako imamo danes enostaven, debirokratiziran postopek in s tem ni nobenih težav.

Podobno je z vsemi enostavnimi vlogami. Začetni del uvodnika se je nanašal na prošnjo davčnega zavezanca, pravne osebe, da mu izdajo potrdilo, da je davčni rezident Republike Slovenije. Gre za potrdilo, za izdajo katerega ni potrebno več kot nekaj minut. Torej, zakaj odgovor zavezancu, da ima finančna uprava čas 30 dni. Ob tem poudarjam, da gre za manjši finančni urad, kar pomeni, da bi to potrdilo lahko izdali še hitreje. Ko sem bil generalni direktor finančne uprave, nisem dovolil takšnega zaničevanja davčnih zavezancev, saj so oni tisti, ki plačujejo davke in zaradi tega mora finančna uprava biti odličen servis. Nobenega razloga ni, da to ne bi bila. Žal pa slišim, da naj bi na finančni upravi odpravljali vse, kar smo v času mojega vodenja finančne uprave poenostavili, ker je to menda rdeča nit sedanje vlade.

Zadnjič je spletni portal www.portalplus.si objavil moj zadnji uvodnik Skok v neznano in v enem od komentarjev pod tem uvodnikom je eden od bralcev med drugim zapisal:

»Zadnji dve leti je Gospod Simič vodil FURS. Podatki o poslovanju Fursa so odlični. Pobrano je bilo za milijardo več davkov na letni ravni, kar je več kot odličen rezultat, čeravno je vlada sprejela vrsto davčnih olajšav, kar bi po mnenju sedanjih dacarjev moralo davčne prihodke drastično zmanjšati.
Zakaj se je to zgodilo, je Gospod Simič že večkrat razložil, zato ni potrebna še moja laična razlaga. Rezultate jemljem kot veliki uspeh, ki ga bo težko še izboljšati.
K uspehu Fursa pa naj dodam še to, da sem iz prve roke izvedel, da je bilo vodenje F
ursa pod Gospodom Simičem odlično. Zaposleni so bili zelo zadovoljni, saj ni bilo nobenih pritiskov, nobene nervoze, nobenega mobinga. Delo je potekalo normalno.
Torej, vladale so skoraj idealne razmere …

Gospod Simič se sicer ne hvali z uspehi, ki jih je dosegel, navaja pač dejstva, ki so preverljiva. Furs je pod njegovim vodstvom posloval dobro, da ne rečem odlično in zaposleni so bili z njim zadovoljni.Mag. Ivana Simiča dosledno imenujem Gospod z veliko začetnico. Prepričan sem, da imam prav, je eden redkih gospodov med dacarji!«

Ja, lepo je, če nekdo opazi, da je bilo takrat bolje, da smo se trudili ustreči davčnim zavezancem in jih z našim dobrim delom spodbujali k čim boljšem prostovoljnemu plačevanju davkov. Razvijati je treba davčno kulturo in to lahko storiš le s pravim odnosom do davčnih zavezancev, ne pa z ignoranco in sklicevanjem na rok 30 dni, ker to ni prava pot.

Zato se nenehno zavzemam, da bi živeli v sožitju, da bi se medsebojno spoštovali in da bi vsaka vlada s svojim delom nagradila delo predhodne vlade, ne pa, da staro ruši in na novo gradi nekaj svojega. To velja tudi za finančno upravo. Le tako lahko napredujemo in ne delimo ljudstva.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.