Srečno v 2023 – 194

Vsako leto ob zaključku leta zapišem srečno. Ta srečno pomeni srečno v naslednje leto, srečno v naslednjem letu in seveda, če se le da, z lepimi spomini na odhajajoče leto. Lani sem vam zaželel srečno v 2022 in za mnoge je verjetno tudi bilo. Žal pa je še zmeraj veliko tistih, ki te sreče ne najdejo. Razlogov je lahko veliko, bolezen, izguba službe, izguba ljubezni in podobno. Prav gotovo je najhujši razlog bolezen. V trenutku, ko resneje zbolimo, analiziramo naše življenje, naše aktivnosti v preteklosti in v njih iščemo razloge za našo bolezen. Sprašujemo se, kje in kdaj smo grešili, da nam zdaj življenje izdaja račun. Ali bi lahko kdaj reagirali drugače? Kaj bi bilo potem?

Res je, da bi kdaj lahko reagirali drugače, toda prosim vas, ne ukvarjate se s tem. Verjetno smo na svet poslani z razlogom. Vprašajte se, koliko možnosti je sploh bilo, da smo bili spočeti ravno mi. Življenje nam je podarjeno in prepustimo se mu, kajti nikoli ne vemo, kje in kdaj nas čakajo ovire ali zadnja postaja. Res je, da z našimi aktivnostmi lahko v določeni meri vplivamo na tok našega življenja, toda še zmeraj vsako naše dejanje ima svoj zakaj in svoj zato. Zaradi tega ni prostora za pesimizem. Veselimo se vsakega trenutka in uživajmo na sebi primeren način. Izogibajmo se težavam in družimo se le s tistimi, ki nam nekaj pomenijo.

Bodite optimisti in če v poznih letih še imate kakšno idejo, jo uresničite. Starost ni razlog, da bi nehali sanjati ali ustvarjati. Kaj pa je sploh starost? Kdo jo določa? Rojstni list, zdravnik ali mi sami? Pomembno je, kako se počutimo in kaj želimo. Nikoli ne vemo in ne bomo vedeli, koliko nam je še ostalo let življenja. Pet, deset, petnajst ali dvajset let. Zdravniki trdijo, da se življenjska doba podaljšuje v pozna osemdeseta leta. Tudi čez devetdeset let. To pomeni, da pri mojih 63 letih imam pred seboj mogoče še dvajset let. To pa je dovolj za nov izziv.

Torej, ne glede na to, da bom naslednje leto, točneje septembra, izpolnil pogoje za upokojitev, sem se odločil sprejeti nov izziv. Januarja odpiramo majhen medicinski center z blagovno znamko Crystal. Verjetno se sprašujete, kaj mi je, da se kot davčni svetovalec podajam na področje zdravstva. Odgovor je dokaj enostaven. Gre za nov izziv. Tako kot je bil v zadnjih dveh letih izziv, da sem tretjič postal direktor finančne uprave, da sem prevzel vodenje strateškega sveta za debirokratizacijo, tako je izziv medicinski center. Upam, da bo vse v redu in da bo medicinski center dosegel svoj namen.

Konec leta je tudi čas, ko se oziroma nazaj in ko razmišljamo o preteklih dogodkih ter o tem, kdo vse nam kroji naše življenje. Tako na življenjski poti srečamo veliko poštenih, prijaznih in pokončnih ljudi, žal pa srečamo tudi veliko pokvarjenih, nesposobnih in neprijaznih. Zame so najhujši tisti, ki gledajo le na sebe, se zlažejo in ti po možnosti še zarinejo nož v hrbet. Teh se je treba izogibati.

Zadnje dni tega leta preživite v krogu družine. Bodite srečni in ne razmišljajte o tem, kaj bi bilo, če bi bilo. Zavedajte se, da vsak prihod novega leta na nek način pomeni nov začetek. Naj vam bo srečno 2023.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.