50. DIZI dnevi in 13. kongres DSZS – 197

Pred nami je ambiciozno in davčno razburljivo leto. Vlada nam obljublja veliko sprememb na davčnem področju, drugačno obdavčitev kot je bila do sedaj, še posebej pa napovedujejo obdavčitev premoženja. Menim, da bo obdavčitev premoženja velik izziv za vlado, še posebej ministrstvo za finance, ki bo moralo pripraviti zakonodajo, s katero bo poskrbela za pravično obdavčitev premoženja. To pomeni, da v kolikor se bo šlo v obdavčitev premoženja, potem, mora biti obdavčeno vso premoženje, tako tisto, ki je v nepremičninah, kot tudi tisto, ki je v vrednostnih papirjih ali v obliki denarja v banka. Vsekakor se bo zastavilo vprašanje, kaj z denarjem, ki je v gotovini v raznih sefih in drugih lokacijah. Ta denar dejansko ne obstaja in to pomeni, da ne bo predmet obdavčitve z davkom na premoženje. Mogoče pa je rešitev v obliki amnestije, ki bi pomenila prijavo te gotovine. Končno bo od tega plačan davek, ki se nato nameni za koristne potrebe države. Res pa je, da lahko ta nova vrsta obdavčitve premoženja, povzroči množične dvige gotovine iz bank.

Podobno se je zgodilo letos, ko je vlada predlagala in državni zbor sprejel spremembo zakona o dohodnini, po kateri so ponovno predmet obdavčitve prodaje lastnih poslovnih deležev, ne glede na število let lastništva. Ta sprememba davčne zakonodaje je povzročila množične prodaje lastnih poslovnih deležev in to štejem za napako. Dejstvo je, da če vlada ne bi predlagala ponovno obdavčitev prodaje lastnih poslovnih deležev, teh prodaj ne bi bilo ali pa jih ne bi bilo v tako velikem številu.

Vsaka sprememba davčne zakonodaje je velik izziv tudi za davčne svetovalce, predvsem tiste, ki ne bomo sodelovali pri teh spremembah. To za nas pomeni izvedbo velikega števila izobraževanj davčnih zavezancev in zaradi tega moramo biti pripravljeni na te spremembe. V holdingu Skupina Simič & partnerji in naših hčerinskih družbah skrbimo za nenehno izobraževanje davčnih zavezancev. Tako poleg vrste izobraževanj, ki jih izvajamo v sodelovanju z Davčno svetovalno zbornico Slovenije, organiziramo jubilejne 50. davčno izobraževalne dneve in 13. kongres davčnih svetovalcev Slovenije. Letos bodo potekali 18. in 19. maja v Hotelu Thermana Park Laško.

Za vas pripravljamo vrsto zanimivih tem, tako davčnih kot nedavčnih, saj se zavedamo dejstva, da v življenju ne obstajajo le davki. Za udeležence pripravljamo najmanj pet večjih presenečenj, ki se bodo kot rdeča nit prelivala čez oba dneva in seveda nekaj nagrad, predvsem na področju medicine.

Prvi dan bodo potekali 50. davčno izobraževalni dnevi, ko vam bomo prestavili vrsto zanimivih tem s področja računovodstva. Predstavnik Združenja davčnih svetovalcev Srbije nam bo predstavil prednosti in tudi težave uvedbe e-računa, katerega so letos uvedli v Srbiji za vse subjekte. Na koncu dneva bomo izvedli odmevno okroglo mizo z vrhunskimi podjetniki in strokovnjaki. Le oni so tisti, ki lahko povedo, kaj pričakujejo na področju davčnih sprememb, saj končno tudi oni največ prispevajo v proračun.

Na svečani večerji, ki bo sledila okrogli mizi, bo izvedena svečana podelitev diplom davčnim svetovalcem, ki so uspešno zaključili izobraževanje v 11. davčni akademiji Ivana Simiča. Mnogi od njih so ali bodo postali člani Davčno svetovalne zbornice Slovenije in ob tej priložnosti jim bomo podelili tudi licence davčnega svetovalca. Ta dogodek mora mnogim ostati v lepem spominu, saj to pomeni novi začetek v njihovem poslovnem življenju. Nekateri od njih bodo davkom namenili ves preostanek življenja in zaradi tega mora biti ta podelitev za njih nepozabna.

Drugi dan bo potekal 13. kongres davčnih svetovalcev Slovenije, na katerem bomo predstavili zanimive davčne teme, analizirali bomo predvideno novo davčno zakonodajo ter vas na ta način pripravili na pričakovane spremembe. Prav tako bomo gostili kolege iz Hrvaške zbornice davčnih svetovalcev, ki nam bodo predstavili ugodno hrvaško davčno zakonodajo na področju obdavčitve dohodkov iz kapitala, ki je lahko velik izziv za slovenske upokojence, ki imajo svoje nepremičnine na hrvaškem in se odločajo za prodajo svojih podjetij.

Tudi letos bodo z nami naši sponzorji in to investicijsko podjetje Elektronček iz Ljubljane, Simič & partnerji, družba za davčno svetovanje, kozmetika Afrodita, nepremičninska družba Bioska in letos prvič Crystal – medicinski center. Gre za novo družbo v holdingu Skupina Simič & partnerji, ki se ukvarja z zdravstvenimi storitvami na področju estetike, družinske medicine, ginekologije, urologije in kisikove komore. V odmorih vam bodo predstavniki medicinskega centra Crystal predstavili storitve tega medicinskega centra.

Na koncu pa vam še sporočamo, da smo na letošnje druženje povabili Dorotejo Premužič, eno od vodilnih slovenskih umetnic ličenja, ki se lahko pohvali z desetletnim izkušnjami ličenja slavnih za fotografiranja in posebne dogodke. Svoje izkušnje pa deli tudi s svojimi tečajniki. Doroteja pravi, da je vsaka ženska lepa, njeno poslanstvo pa je, da to poudari do popolnosti. Zato vam predlagam, da izkoristite njeno prisotnost in se v odmorih prepustite njenim rokam in izkušnjam.

To je le nekaj razlogov zaradi katerih se morate udeležiti letošnjih 50. davčno izobraževalnih dnevov in 13. kongresa davčnih svetovalcev Slovenije.

Mag. Ivan Simič

 

 

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.