Kje je davčna reforma? (229)

Predsednik Vlade Republike Slovenije je dne 29.11.2023, na vrhu gospodarstva, katerega se je v kongresnem centru Brdu udeležilo 500 gospodarstvenikov, napovedal zmanjšanje birokratizacije in davčno reformo. Še več, povedal je da naj bi do konca prvega četrtletja prišli do izhodišč, kako izpeljati davčno reformo.

Danes smo 19. maja 2024 in davčna reforma še ni predstavljena. Kot smo lahko 16.05.2024 zasledili v medijih (STA), je državna sekretarka na ministrstvu za finance mag. Katja Božič povedala, »da so na ministrstvu za finance v zaključni fazi priprave prvega paketa ukrepov prenove davčnega sistema, ki naslavljajo bistvene razvojne izzive in pomanjkljivosti obstoječega sistema. Paket bo predstavljen javnosti predvidoma v naslednjih tednih.«

Če pozorno preberem njen zapis, bi lahko zaključil, da najverjetneje nimajo še nič konkretnega. Kot je uvodoma navedeno, je predsednik vlade 29.11.2023 napovedal, da bodo do konca prvega četrtletja prišli do prvih izhodišč, kako izpeljati davčno reformo. Ta rok je že zdavnaj potekel, saj smo že sredi drugega četrtletja in še zmeraj nam niso nič predstavili.

Državna sekretarka pa je 16. maja 2024 povedala, da so v zaključni fazi priprave prvega paketa ukrepov prenove davčnega sistema, čeprav do sedaj nisem zasledil, da bi bilo govora o dveh paketih in ta paket naj bi bil predstavljen v naslednjih tednih. Si predstavljate, ne v naslednjih dneh, temveč v naslednjih tednih. Dve skupini strokovnjakov delata na davčni analizi in davčni reformi že štirih mesece, pa še zmeraj ne uspejo predstaviti, kaj so pripravili. Po drugi strani pa dobivamo nove in nove prispevke, povečuje se birokracija, o čemer lahko berete v naslednjem blogu in živimo od obljub.

Zato državno sekretarko in ministra za finance prosim, da nam že enkrat predstavita kaj sta ugotovili in pripravili ti dve skupini strokovnjakov, saj zmanjkuje časa. Če so res pripravili konkretno davčno reformo, bo to pomenilo tudi spremembo podzakonskih aktov in prilagoditve informacijskega sistema finančne uprave, za kar pa ne bo dovolj časa. To pomeni, da spremenjena davčna zakonodaja ne bo mogla začeti veljati 01.01.2025, saj bo povzročila davčni in poročevalski kaos, katerega pa država rešuje z birokracijo in kaznimi, kar si lahko preberete v naslednjem blogu »Prostovoljni v obvezni, pa še kazen«

Mag. Ivan Simič

 

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.