Furs postopal dobronamerno

Včeraj sem v Slovenskih novicah prebral naslednji tekst avtorja Draga Perka:

»Na smučarski zvezi Slovenije so v teh dneh jezni na Finančno upravo Republike Slovenije (Furs) in na vse, ki želijo zlorabiti ime Petra Prevca in ostalih orlov. Furs jih je razkuril, ker sta morala Prevc in Tepeš tik pred odhodom na svetovno prvenstvo urejati dokumentacijo glede obdavčitve nagrad z novoletne turneje. Na Fursu so kategorično zanikali, da bi kogar koli s tem obremenjevali. So pa dejali, da je ustaljena praksa, da ob vsakem dogodku dobronamerno obvestijo prejemnika (po navadi pokličejo na računovodski servis, ki ureja stvari za pravno osebo), da ne bi pozabili plačati dajatev.«

V zvezi z navedenim poudarjam, da sem prakso dobronamernega obveščanja davčnih zavezancev, predvsem pa športnikov, pred velikimi tekmovanji uvedel leta 2006, ko sem bil prvo leto direktor Dursa. Za to sem se takrat odločil predvsem zaradi tega, ker sem pred tem opažal, da je veliko športnikov pozabljajo prijaviti svoje davčne obveznosti iz tujine. Torej, gre za popolnoma normalno in predvsem dobronamerno potezo Fursa.

Ob tem pa se je še enkrat pokazalo, da je poznavanje davčnih predpisov, obveznosti davčnih zavezancev in poznavanje delovanja Fursa, ki mora delovati tudi preventivno, na zelo nizki ravni. Komentarja reakcij nekaterih športnih funkcionarjev se bom vzdržal.

Zaradi tega še enkrat vsem športnikom, njihovim staršem in predvsem športnim funkcionarjem zvez, pod katere ti športniki spadajo, predlagam, da svoje davčne obveznosti obravnavajo na podoben način kot obravnavajo svoje športne obveznosti, saj na koncu zmeraj pride obračun.

V moji praksi ni bilo hujšega kot, ko sem videl nekdanje vrhunske športnike v primežu davčne uprave in to v glavnem v času, ko so bili že brez denarja, v rokah pa so držali odločbo za neplačane davke iz časa, ko se jim je klanjala vsa Slovenija oziroma ves svet. Takrat so praviloma prepuščeni sami sebi, saj ko niso v soju žarometov, ne zanimajo nikogar več. Zato se te zadeve urejajo takrat, ko to velevajo davčni predpisi, pa čeprav gre za čas največje slave.

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.