Izplen davčnih blagajn

Izplen davčnih blagajn

O izplenu davčnih blagajn, oziroma povečanju davčnih prihodkov se veliko govori. Država se hvali, da bo pobrala načrtovanih 75 milijonov evrov več DDV ter to ocenjuje kot uspeh, istočasno pa namestnik generalne direktorice FURS Peter Grum trdi, da so moje ocene o 300 do 400 milijonih več pobranih davkov pretirane. Podobno meni tudi dr. Črt Kostevc iz Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Za lažje razumevanje poglejte oddajo Točka preloma: http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/je-75-milijonov-evrov-izkupicka-od-davcnih-blagajn-le-kaplja-v-morje-sive-ekonomije/393949

Moji odgovori so naslednji:

  • 75 milijonov evrov več pobranega DDV na 3,228 milijarde pobranega DDV v letu 2015, predstavlja 2,32 % več pobranega DDV,
  • v letnem poročilu FURS za leto 2015, stran 55, je navedeno, da je FURS v letu 2015 pobral za 2,4 % več DDV, kot v letu 2014,
  • navedeno pomeni, da MF in FURS načrtujeta, da bo v letu 2016, to je ob uporabi davčnih blagajn, zvišanje pobranega DDV manjše, kot je bilo, ko davčnih blagajn ni bilo.

Zato obema, to je Petru Grumu iz FURS in dr. Črtu Kostevcu iz Ekonomske fakultete predlagam, da analizirata te podatke, ali pa priznata, da se na te zadeve ne spoznata.

Izplen davčnih blagajn mora biti najmanj 10 % višji kot predhodno leto, to pa je 320 milijonov evrov samo iz naslova DDV ter še ostali davčni prihodki, saj je v nasprotnem primeru uvedba davčnih blagajn neutemeljena.

Več pobranega DDV pomeni več izdanih računov, to pomeni višje prihodke, višjo davčno osnovo in več pobranega davka od dohodkov pravnih oseb in dohodnine. Istočasno se zviša število redno zaposlenih, kar še dodatno zviša prihodke iz naslova socialnih prispevkov in dohodnine. To pa pomeni, da je že preseženih mojih 300 do 400 milijonov več davčnih prihodkov zaradi uvedbe davčnih blagajn.

Na tem področju imam veliko izkušenj in velikokrat sem že poslušal, da so moje ideje neizvedljive in zmeraj sem jih demantiral.

Pri vodenju slovenske davčne uprave je to bil informativni izračun dohodnine, za katerega so vsi trdili, da je neizvedljiv, pa smo ga kljub temu uvedli leta 2008 in danes poteka brez težav.

Ko sem prevzel vodenje srbske davčne uprave nihče ni oddajal obračunov plač davčni upravi elektronsko. Davčni zavezanci pa so ob mojem prihodu oddajali le 0,32 % obračunov DDV v elektronski obliki. Prav tako se letni obračuni niso oddajali elektronsko. Ko sem trdil, da je potrebno vse oddajati elektronsko so mi vsi trdili, da to ni mogoče. Danes se vse oddaja elektronsko. Še več, samo v 11 mesecih nam je uspelo uvesti 100 % elektronsko oddajo obračunov plač in to na enem obrazcu in z vplačilom na en račun.

Navedeno pomeni, da se vse da, le vedeti je potrebno kako.

Verjamem, da je najbolje postaviti nizek cilj (75 milijonov evrov), katerega bi tako ali tako dosegel, saj se potem lahko pohvališ, da si bil uspešen.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.