Poroka in darila v gotovini

Poroka in darila v gotovini

Od kar smo v osebnih davčnih pregledih zasledili, da se pojavljajo težave z dokazovanjem ali sta mladoporočenca od sorodnikov res prejela določen znesek gotovine ob poroki, me je kar nekaj oseb vprašalo, kako naj potem postopajo v teh primerih.

Priznam, da je zelo težko podati odgovor, ki bi bil sto odstotno pravilen, saj nikoli ne veš kakšna bo odločitev v osebnem davčnem pregledu. Sem pa, po daljšem razmišljanju pripravil kratko navodilo v 10. točkah, ki bi vsaj v določeni meri lahko ublažilo to težavo. Torej, ponavljam, tudi če boste postopali po navedenih desetih točkah ni zagotovila, da bo to v redu v primeru osebnega davčnega pregleda, zaradi tega pričakujem da bo Finančna uprava Republike Slovenije v kratkem pripravila pojasnilo v zvezi s sprejemanjem poročnih daril v gotovini.

Moja navodila so naslednja:

1.  Za čas trajanje poroke najemite notarja in davčnega svetovalca.

2.  Za prejem daril v obliki denarja določite točno določeno mesto.

3.  Na tem mestu postavite video kamero in snemajte ves potek prejemanja daril v gotovini.

4.  Notar naj vsako prejeto kuverto odpre, prešteje denar, vzame osebne podatke darovalca, vključno z davčno številko, in jih vpiše v posebno evidenco.

5.  Davčni svetovalec spremlja, če bo kdo podaril več kot 10.000,00 evrov, to pomeni več kot 5.000,00 evrov za ženina in nevesto in takoj izpolni dva obrazca za prijavo darila (enega za ženina in enega za nevesto).

6.  Po zaključku darovanja notar in davčni svetovalec uskladita svoje podatke in če je vse v redu sestavita in podpišeta ugotovitveni zapisnik.

7.  Izključita video kamero in naročita izdelavo še dodatnih štirih kopij posnetka. Ena kopija bo priloga k ugotovitvenemu zapisniku, ena kopija bo za ženina in nevesto, da jo bosta imela doma in po eno kopijo za ženina in nevesto, da ju spravita v različna sefa, če se bosta slučajno kdaj ločila. Kopijo ugotovitvenega zapisnika prejmeta tudi ženin in nevesta.

8.  Če je možno isti dan, najpozneje pa prvi naslednji delovni dan ženin in nevesta gresta skupaj z notarjem in davčnim svetovalcem v banko in položita denar na svoja ločena bančna računa (vsak eno polovico prejetih daril v denarju).

9.  Notar in davčni svetovalec izdata računa za svoje storitve in ženin in nevesta jima račune takoj plačata.

10. Ugotovitveni zapisnik, skupaj s eno kopijo posnetka, pošljete na Finančno upravo Republike Slovenije.

Vem, daje to vse skupaj smešno, toda v praksi smo že naleteli na tovrstne težave. Podobne težave se pojavljalo v primerih, ko starši pred smrtjo svojim otrokom izročijo gotovino in tega ne prijavijo na finančni upravi. Ko s tem denarjem pozneje kupijo neko dobrino, na primer osebni avtomobil in imajo osebno davčni pregled, se jim to šteje v povečanje davčne osnove, od katere se obračunava 70 % davek.

Glede na to, da se na tem področju pojavlja vedno več težav bomo septembra pripravili seminar na temo osebnih davčnih pregledov, zato spremljajte našo spletno stran.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.