Bančni računi v Avstriji

Bančni računi v Avstriji

V tem tednu smo zasledili novico, da bodo avstrijske banke že sedaj poročale o imetnikih bančnih računov v Avstriji. Po nekaj dneh se je ta novica izkazala za neresnično in tako je Finančna uprava Republike Slovenije v včerajšnjem sporočilu za javnost pojasnila, da bo avtomatična izmenjava informacij o finančnih (bančnih) računih v Avstriji, v skladu z Direktivo Sveta 2014/107/EU, prvič potekala 30. septembra 2018, razen računov, ki bodo odprti v obdobju od 1. oktobra 2016 do 31. decembra 2016. V teh primerih bodo poročali že septembra 2017.

V zvezi s prijavo bančnih računov, ne le tistih v Avstriji, temveč tudi v drugih državah (Švica, Liechtenstein, Nemčija, Italija ……) bi poudaril, da so imetniki morali te račune prijaviti že pred leti, kar pomeni, da so v zamudi. Zagrožena kazen znaša 200,00 do 1.200,00 EUR oziroma v primeru, da kazen poravnate v osmih dneh, se plača le polovica izrečena kazni. To pomeni, da ne gre za visoke zneske.

Razlogi za zamude pri prijavi tujih bančnih računov so različni in po mojih dosedanjih izkušnjah v veliki večini primerov posledica neznanja in nepotrebnega strahu. Mnogi si ne upajo prijaviti svojih bančnih računov, ker na njih imajo določene vsote denarja, oziroma imajo svoje premoženje v vrednostnih papirjih. Te bančne račune so mnogi odprli pred več kot desetimi ali petnajstimi leti, kar pomeni, da je že nastopilo zastaranje za odmero davka. Zaradi tega jim predlagam, da čim prej prijavijo svoje tuje bančne račune, kot tudi dohodke (dividende, obresti in kapitalske dobičke) za zadnjih sedem let, saj je mir, ki ga bodo s tem dosegli, vreden največ.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.