Gospodarstveniki na ulici

Gospodarstveniki na ulici

Berem in gledam današnje novice ter vidim predstavnike gospodarstva, ki protestirajo pred državnim zborom, v katerem so ravno danes sprejeli mini davčno reformo. Priznam, da jih ne razumem zakaj demonstrirajo, če pa so več mesecev sodelovali pri tej mini davčni reformi. Sploh nisem mogel verjeti, da gospodarstveniki stojijo pred državnim zborom, saj to po navadi počno sindikati. Torej, tako kot zmeraj, sem tudi v tem primeru bil vizionar, saj sem že v uvodniku junijske številke revije DENAR zapisal, da so delodajalci postali sindikati. Šlo je za uvodnik z naslovom Ogledalo:

»Ogledalo je edina stvar, ki ne laže in vse predstavi, kot je v resnici. Z edino napako, da je vse zrcalno. Levo je desno in desno je levo. V teh dneh nam je država nekajkrat nastavila ogledalo. Mnogi so namesto sebe videli naivno ovčico, in to najmanj večkrat.

Prvič v primeru poštenih državljanov, ki so verjeli državi in so se prostovoljno vključili v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter sami plačevali prispevek. Po nekajletnem plačevanju prispevka in upanju na normalno upokojitev in pokojnino jim je ustavno sodišče primazalo zaušnico: Veste, dragi državljani, interes države je nad vašim interesom. Zato se vam zahvaljujemo za vaša plačila v pokojninsko blagajno, toda ta vplačila ne veljajo. Vrnili vam jih pa tudi ne bomo, saj ste jih vplačali prostovoljno. Ko bi jim vsaj izdali zahvalo. Toda potrebno bi jih bilo izdati več tisoč, to pa stane. Kaj mislite, kako se počutijo ti državljani, ko se pogledajo v ogledalo? Kaj vidijo?

Drugič, ko so delovnim migrantom, predvsem tistim, ki delajo v Avstriji, odvzeli možnost uveljavljanja davčne olajšave ob vloženi samoprijavi dohodninske napovedi. Upravno sodišče je odločilo, da nimajo pravice do teh olajšav. Res je, da ni državotvorno, da migranti niso prej prijavili svojih dohodkov, toda zdaj je bila idealna priložnost, da se jih prevzgoji in v prihodnosti bi država imela več od njih. Toda z odvzemom lizike je država izgubila torto. Kaj lahko storijo? Se pogledajo v ogledalo ali zamenjajo državo? Mislim, da je drugo boljša rešitev.

Tretjič, ko se predstavniki vlade udeležujejo raznih vrhov gospodarstva, če sploh vemo, kaj to je, in delijo sladke obljube o razbremenitvi gospodarstva. Pomembni podjetniki se slikajo v njihovi družbi, nasmehi so polni optimizma, potem pa minister za finance sporoči, da do leta 2020 lahko pozabijo na razbremenitev. Tako naj bi bila pred nami le mini davčna reforma, v kateri se načrtuje znižanje dohodnine in zvišanje obdavčitve pravnih oseb. Če prav razumem, je podjetnikom, to je delodajalcem, uspel veliki met. Po več mesecih oziroma letih pogovarjanja oziroma prošnjah za razbremenitev gospodarstva jim bo na koncu uspelo povečati neto plače zaposlenim ob istočasnem povečanju obdavčitve lastnih podjetij. Dve nasprotujoči povečanji. Zmaga brez primere. Delodajalci so postali sindikati. Spet je svojo vlogo odigralo ogledalo. In kaj vidijo podjetniki v ogledalu?«

Zato gospodarstvenikom predlagam, da drugič za tovrstna pogajanja z vlado najamejo izkušene davčne svetovalce. Pa s tem ne mislim sebe, ker pri tem ne bi sodeloval, saj imam preveč izkušenj z davčnimi reformami, dejstvo je, da se ne moreš in ne smeš lotiti področja, ki ga ne poznaš.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.