Država

Lepo je imeti svojo državo, v kateri sam vladaš in odločaš, toda prej ali pozneje ugotoviš, da ti je nekdo ukradel to državo. V zadnjem času vedno bolj poslušam pripombe nekaterih odvetnikov, da so odločitve sodišč vedno bolj nelogične, v nasprotju z dejanskim stanjem oziroma resnico. Z eno besedo – so nezakonite. Menda nikoli ne veš, kako bo odločil sodnik. Tudi sam sem pred kratkim doživel eno od takšnih sodb in glede na to, koliko časa in denarja sem porabil za dokazovanje krivice, bi bilo veliko bolje, če bi izbral pot, predstavljeno na koncu tega uvodnika.

Prej navedeno naj bi se nanašalo predvsem na sodbe nižjih sodišč. Na vrhovnem in ustavnem sodišču je veliko bolje, toda do tja potrebuješ več let. Med tem časom lahko propadeš, izgubiš družino, posel,  prijatelje in postaneš zagrenjen državljan te države. Da navedeno drži, dokazuje kar nekaj primerov, ko nižje sodišče posameznika pošlje v zapor, ustavno sodišče pa iz zapora. Kako je to mogoče, saj smo vsi končali pravno fakulteto?

Popolnoma nič drugače ni na davčnem področju. Postali smo ujetniki terorja posameznikov iz finančne uprave in tudi ministrstva za finance. Enostavno obračajo pravo na glavo. Odgovorni v državi so tiho in se očitno raje ukvarjajo z novimi avtomobili in frčanjem po nebu. Upravičeno se sprašujem, ali bomo tudi v finančni upravi dočakali usodo bolnišnice Izola. Do zdaj sem se namerno izmikal temu opominjanju, toda vidim, da zadeve gredo v tej smeri in zaradi tega je bolje, da opozorim, kot da mi pozneje očitajo, da tega nisem storil.

Si predstavljate, kako se počuti državljan, ki prejme davčno odločbo, da mora plačati več milijonov evrov davka in to samo zaradi tega, ker se je finančni inšpektor ukvarjal s seštevanjem, namesto z ugotavljanjem dejanskega stanja. Gotovina je postala tihi ubijalec tistih, ki jo imajo. Si predstavljate, da imate osebni davčni pregled in vam finančni inšpektor ne prizna, da ste na novoletni zabavi imeli 100 evrov gotovine. Njegov odgovor je, da ni dokaza, da ste jo imeli. Kako dokazati?  Edino tako, da ima vsak od nas svojega finančnega inšpektorja, ki je z nami ves čas.

V novi številki revije DENAR se lahko seznanite s kar nekaj primeri zlorabe položaja državnih uradnikov v finančni upravi in na ministrstvu za finance. Že nekaj časa opozarjam, da če sem bil sam kot nekdanji generalni direktor davčne uprave deležen nezakonitih davčnih pregledov, osebnega davčnega pregleda in krive kazenske ovadbe, kaj se šele dogaja drugim. Zato ugotavljam, da to, kar se zadnja leta dogaja, ne more biti posledica neznanja, temveč posledica namernega iskanja načina, kako nekoga davčno ali kazensko preganjati, ga uničiti in s tem pokazati moč države.

Preberite si članek Adijo pravo, adijo pamet, v katerem boste spoznali novi način zastaranja, ki mu ni para v našem pravnem sistemu. Preberite si članek, kako se je država lotila nekdanjega poslanca in boste videli, da je davčna logika uradnikov svetlobna leta od logike navadnih državljanov. Navedeno naj vam bo v poduk, da gotovino dvigate s svojega bančnega računa le, če jo boste porabili. Država vam ne verjame, da ste gotovino po dvigu v banki shranili v bančnem sefu, v domačem sefu ali kjer koli drugje. Ne, logika države je: dvignjena gotovina je porabljena gotovina in pozneje uporabljena ali položena gotovina je na črno zaslužena gotovina, ki se obdavči s 70-odstotnim davkom. Če pa denar pustite v banki in banka propade, pa tudi ostanete brez denarja.

Kako se upirati proti takšnemu terorju? Težko. Z zakonitimi metodami se vsekakor ne da, saj državna uprava ščiti sama sebe. Če krivo kazensko ovadite državnega uradnika, vas bodo preganjali in še obsodili, če pa vas s krivo kazensko ovadbo, po kateri vam grozi 13 let zapora, kazensko ovadi državni uradnik, vam uniči življenje in posel, tožilstvo vašo kazensko ovadbo enostavno zavrže. Kaj nam potem preostane? Mogoče je rešitev, da postanete član raznih podzemnih združenj, svojo energijo in denar usmerite v njihovo ohranjanje in takrat boste imeli mir in zaščito. Kajti drugače si ne morem razlagati dejstva, da nihče ne odgovarja za velik kriminal, tisti, ki ukrade poli salamo, ker nima sredstev za življenje, pa lahko konča v zaporu.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.