24 ur

24 ur

Besedna zveza 24 ur ima v življenju pri različnih ljudeh in v različnih obdobjih različne pomene. Otroci bi se igrali 24 ur, najstniki bi se zabavali 24 ur, mladi bi se ljubili 24 ur,  znanstveniki bi raziskovali 24 ur, politiki bi obljubljali 24 ur, uspešni bi se radi videli na 24 ur, mnogi pa sovražijo 24 ur.

Ko si starejši in ko telo ne sledi več umu, potem besedna zveza 24 ur dobi drugi pomen. Čeprav imaš le še 24 zob in misliš, da lahko premikaš gore, najprej 24 ur nosiš merilec krvnega pritiska, nato 24 ur merilec srčnega utripa in se veseliš vsakih zbujenih 24 ur.

Edino, kar nas spremlja 24 ur, tako v mladosti kot v starosti, so davki in prispevki. Država nas kot sodobna piraja 24 ur dnevno obira, in to ne le enkrat, temveč večkrat. Sploh tiste pridne, ki veliko delajo, veliko zaslužijo in to tudi prijavijo. Ti so stalni gostje naših piraj. Imenujem jih stopničaste piraje, ker nas obirajo v več nivojih in zmeraj na nov način.

Če si pošten in imaš v svojem podjetju solidno plačo, ti na prvi stopnici poberejo prispevke v višini 38,2 odstotka in akontacijo dohodnine v višini približno 40 odstotkov, če si preveč priden pa v višini 50 odstotkov. Ko v podjetju ustvariš dobiček, napreduješ na drugo stopnico, kjer ti poberejo 19 odstotkov. Ker ti ostane neto dobiček, napreduješ na tretjo stopnico, kjer ti ob izplačilu le-tega poberejo 25 odstotkov. Ker to še ni dovolj te pripravljajo na četrto stopnico, na kateri ti bodo od tega neto dobička pobrali še dodatnih 6 odstotkov zdravstvenega prispevka. Ko vse to preživiš, padeš po stopnicah in končaš bolnišnici, kjer si ponovno 24 ur priključen na razna aparature, ki so kupljene iz davkov in prispevkov, ki si jih plačeval pred padcem. Temu se reče 24-urno kroženje davščin.

Država si vse to lahko dovoli zaradi tega, ker tisti, ki plačajo visoke davke in prispevke praviloma tudi zaslužijo več in se ne upajo izpostavljati, saj je veliko tistih, ki ne zaslužijo niti za preživetje, in jih bodo zaradi tega mediji in politiki takoj napadli. Na drugi strani pa ta isti politiki z našim denarjem velikokrat delajo kot svinja z mehom. Samo na primer: TEŠ 6, javna naročila, drugi tir, vrsta zgrešenih projektov in zdaj še minimalna pokojnina v znesku 500 evrov. Nikjer nisem zasledil, kje bodo dobili sredstva za izplačilo te univerzalne pokojnine. Poleg tega pa s tem samo pritrjujejo tistim, ki že danes zlorabljajo naš sistem socialnih transferjev, ki si izplačujejo minimalne plače ali pa si za domovanje izberejo druge, davčno manj požrešne države. To pomeni, da danes  goljufajo svojo državo, v starosti pa bodo prejemali minimalno pokojnino. Takšne ideje lahko prinašajo le bližajoče se volitve.

Na drugi strani tisti, ki plačujejo ali so plačevali prispevke od deset ali več tisoč evrov plače, ne morejo in ne smejo imeti sorazmerno visoke pokojnine, ker to ni moralno ali socialno sprejemljivo. Zato me preseneča moraliziranje tistih, ki se zgražajo nad tem, da si nekdo upa javno povedati, kako se izogiba plačevanju davkov, kar mnogi počnejo celo življenje.

Vaš urednik

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.