Oči, bratec mi pa nagaja

Ta blog berite v kombinaciji s predhodnim

V predhodnem blogu sem pisal o pričakovani, ustavni in zakoniti sodbi 3. sodnega oddelka Upravnega sodišča Republike Slovenije, glede retroaktivnega postopanja finančne uprave v osebnih davčnih pregledih po 68.a členu ZDavP-2. Prav tako sem zapisal, da na podlagi mojih do sedanjih izkušenj predvidevam, da država oziroma tisti, ki so si zadali cilj pobrati davke določenim posameznikom, čeprav retroaktivno in nezakonito, že iščejo rešitev, kako bi sodbo 3. sodnega oddelka razglasili za napako, ali pa vsaj, da ta sodba velja samo v primerih, ko nekdo želi opraviti vpogled v spis preiskave ne pa za odmere davka v osebnih davčnih pregledih. Predolgo se že ukvarjam z davki, doživel sem marsikaj, da ne bi poznal njihovega razmišljanja.

Nismo čakali dolgo. Manj kot dva tedna. Našli salamonsko rešitev, ki začasno rešuje tiste, ki so odločali nezakonito. Po današnjem zapisu na spletni strani časnika Finance naj bi se tovrstni davčni postopki prekinili do izdaje odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Pobudo za oceno ustavnosti določb 68. a člena naj bi vložilo samo upravno sodišče. Žalostno je to, da so bile vse do sedaj vložene  pobude prizadetih državljanov, ki so tudi nezakonito in neustavno izgubili svoje premoženje, nekateri so končali v osebnih stečaji, da ne omenjam družinskih tragedij, zavržene. Sedaj pa naj bi se upravno sodišče odločilo preveriti lastno sodbo. Blamaža brez primere. Preberite predhodni blog. Tako lahko postopaš, ko imaš sigurno službo, sigurno plačo in ko ti nihče ne more nič. Enostavno si mali bog. Srčno upam, da bo nekdo zaustavil ta teror in da bodo enkrat tudi državni uradnik zaradi napačnih odločitev izgubili svojo hišo.

Zamislite si, da sta 1. in 3. sodni oddelek upravnega sodišča sestra in brat. Brat izreče sodbo, ne da bi vprašala sestro kaj meni o tem in sedaj jezna in užaloščena sestra sprašuje očeta (ustavno sodišče) ali je brat odločil pravilno, oziroma »Oči, bratec mi pa nagaja in še prijazen je do davkoplačevalcev? Prosim ukrepaj!«. Ja, teror se nadaljuje.

Tako bomo še nekaj tednov, mesecev ali let čakali na odločitev ustavnega sodišča, državljani, ki so odvisni od te odločitev pa počasi in vztrajno propadajo. Pa kaj potem, si mislijo državni uradniki in politiki, saj jih ni veliko in njihovi glasovi ne odločajo na volitvah. Pozabljajo pa, da tudi oni imajo sorodnike in prijatelje, ti imajo naprej sorodnike in prijatelje in na enkrat jih je že več tisoč, pa še volitve se bližajo. Zaradi tega je potrebno to bolečo zadevo zavleči čez volitve. Vlada si v tem mandatu ne more dovoliti, da bi se ugotovilo, da je postopala nezakonito in neustavno. Zaradi tega uporabi Bazooko, upam, da se je še spomnite, in zadevo raztegne čez volitve. Tako ustavno sodišče odloči po volitvah, kajti po volitvah so porazi lažji kot pred volitvami. Evforija pokrije vse.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.