Rok za oddajo bilanc

Letošnje leto je eno najhujših, katerega smo računovodski servisi oziroma računovodje doživeli v svoji do sedanji praksi. Razlog temu je prav gotovo epidemije COVID-19 in vse, s to epidemijo povezane aktivnosti. Veliko novih zakonov, množica obrazcev in veliko število poročanj, so razlog velikimi obremenitvam vseh računovodij, ki dobesedno izgorevajo. Zato je bila poteza vlade, da se odloči za podaljšanje roka za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov, pozitiven ukrep.

Tako je Državni zbor Republike Slovenije v petek, 26. marca 2021, sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022. V 6. do 10. členu navedenega zakona so sprejete tudi spremembe na področju oddaje letnih poročil in davčnih obračunov. Tako je rok za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov podaljšan do 30.04.2021.

Žal pa zakon še ni bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije in zaradi tega še ne velja. To je povzročilo dodatne nejasnosti. Glede na to, da pravno zakon še ne velja, bo pa veljal, ko bo objavljen v uradnem listu, se zastavlja vprašanje kako postopati. V nadaljevanju podajam moje mnenje.

Glede na to, da je zakon sprejet in glede na to, da bo objavljen v uradnem listu menim, da je potrebno presekati vse te dileme. Za mene je rok podaljšan do 30. aprila 2021 in ne glede na to, da zakon še ne velja, pričakujem, da Ajpes in Furs, ne bosta nikogar kaznovala, če do 31. marca 2021 ne bo oddal letnih poročil in davčnih obračunov. V takšnih situacijah, kot je ta časovna zanka, je potrebno biti predvsem človeški in ne birokratski. Zadeve je zmeraj potrebno reševati v dobro državljanov, v konkretnem primeru v dobro računovodij in gospodarstva. To pomeni, računovodje je potrebno pomiriti in se jim zahvaliti za njihovo požrtvovalno delo, ne pa razmišljati o kaznovanju, ker s trenutkom objave zakona za to ne bo podlage.

mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.