Borut Mekina v 1980

Moj odgovor novinarju

 

Spoštovani g. Mekina!

Prebral sem vaš današnji članek v Mladini, z naslovom »Hitro, učinkovito in neuporabno«, ki je posvečen meni. Najprej se vam zahvaljujem, da ste si vzeli čas in mi posvetili celo stran. V vašem članku pišete o elektronskem vročanju. Po branju članka imam občutek, da sploh niste prebrali zakona o debirokratizaciji. Elektronski način vročanja je prostovoljen. Upam, da veste kaj pomeni beseda prostovoljno. Če ne želite prejemati pošte na takšen način, se za takšen način vročanja ne odločite. Ne morete pa zaradi, verjetno vašega pomanjkanja izkušenj na področju vročanja, omejevati vse tiste, ki želijo pošiljke prejemati elektronsko. Vi lahko še zmeraj hodite na pošto, čakate v vrsti in prevzemate pošiljke, če je ni pismonoša spet odnesel, da vam jih vroči. Ob tem pa bi izpostavil še dejstvo, da primanjkuje pismonoš. Kdo bo čez nekaj let vročal pošiljke vam, ki jih boste še zmeraj želeli prevzeti na pošti? Preberite si današnji komentar odgovornega urednika Financ g. Petra Frankla, v katerem je zapisal, da takoj sprejme elektronsko vročanje pošte. Zato meni, da pri vas gre za nekoliko zastarelo razmišljanje, pa tudi za politični problem.

Kar pa se tiše informacijske pooblaščenke, sem zelo vesel, da je ni bilo leta 2006, ko smo na moj predlog uvedli informativni izračun dohodnin, katerega Furs že 13 let pošilja z navadno pošto in ni nobenih težav. Takrat smo bili nekje med tremi ali štirimi državami na svetu, ki so imele takšen sistem dohodninskih odločb.

V Sloveniji bi lahko napredovali še veliko hitreje, če ne bi bilo neizkušenih posameznikov, seveda tudi novinarjev, ki vsako novost minirajo. Danes vse več zadev poteka elektronsko. Mobilni telefoni so postali glavni upravljalci našega življenja. Z njimi naročamo vse možne dobrine preko e-naročil in vsepovsod puščamo naslov naše e-poštene in našo telefonsko številko. Še več, tam ju moramo pustiti, saj drugače ne moremo naročiti blaga, kupiti vozovnico ali rezervirati hotel. V zakonu o debirokratizaciji pa gre za prostovoljnost. Zato vam predlagam, da najprej preberete zakon o debirokratizaciji in mi sporočite, ko boste v njemu našli določbo o obveznem elektronskem vročanju. Če ste že klicali informacijsko pooblaščenko, je škoda, da niste poklicali še mene.

Ne strinjam se, da takšnega vročanja nima nihče na svetu, saj ne verjamem, da smo tako napredni. Samo za primerjavo, v Sloveniji takšen način urejanja zadev že izvajajo zavarovalnice, ko vam v podpis pošljejo polico, katero podpišete z uporabo kode, ki jo prejmete na mobilni telefon, nato pa vam elektronsko pošljejo vso dokumentacijo.

Zato spoštovani g. Mekina, kot sem vam že predlagal pred časom, preden karkoli zapišete o meni, me prej pokličite, saj izpadete smešni s svojimi zapisi, ki mogoče sodijo bolj v leto 1980.

Pozdrav.

Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.