Zakaj Furs?

Verjamem, da je mnoge presenetila novica, da bom ponovno prevzel vodenje Fursa. Na eni strani so davčni zavezanci novico sprejeli kot nekaj pozitivnega, saj si želijo predvsem zakonito odločanje finančnih uradnikov. O nezakonitih odločitvah smo veliko pisali v reviji Denar in tega se je nabralo za 140 strani. Na drugi strani so pri zaposlenih v Fursu mnenja deljena. Za nekatere je to pozitivna sprememba in upajo, da se bodo končno rešili pritiskov nadrejenih o tem, kako naj odločajo v davčnih postopkih. Ja, prav ste slišali, nekateri nadrejeni so jim naročali, kako naj odločajo. Neverjetno. Dokaz temu je veliko število zadev, ki so padle na višjih inštancah in veliko neplačanih zneskov odmerjenega davka v teh davčnih postopkih. Zaradi tega od javnosti in medijev pričakujem, da v primeru zamenjav teh vodij ne bodo govorili, da gre za politične menjave. Nisem politik in s politiko se ne ukvarjam. Zanima me le stroka. Zato bodo nekatere menjave nujne. Vsi se še verjetno spomnite pisma zaposlenih z enega od finančnih uradov, ki je bilo tudi objavljeno na spletu. Zadeve gredo celo tako daleč, da nekateri inšpektorji razmišljajo o vlaganju kazenskih ovadb zoper svoje nadrejene.

Drugi na Fursu pa govorijo, da grem na Furs, da bo uredil svoje zadeve. Takšno razmišljanje lahko kaže le na njihov način dela. Na Fursu nimam odprte nobene osebne zadeve. Vse davčne napovedi sem vložil in vse davke, po odločbah, ki sem jih prejel sem plačal oziroma imam plačane vse davke. Edina davčna zadeva, ki je v mojem primeru še odprta, je na ustavnem sodišču, kjer z dokazi , to je odločbami dokazujem, da sem vse prijavil in da sem plačal vse davčne obveznosti.

Res je, da je odprtih veliko davčnih postopkov, v katerih sem sodeloval sam oziroma davčni svetovalci zaposleni v mojih dveh družbah, toda gre za tekoče zadeve, ki se urejajo v skladu s predpisi. Tukaj ni nobene potrebe po urejanju česar koli. Očitno tako razmišljajo in govorijo tisti, ki to počno.

Kot ena izmed največjih in najbolj izkušenih davčno svetovalnih družb svoje stranke zastopamo v skladu z veljavno zakonodajo in pač čakamo do zadnje stopnje. Do sedaj smo imeli veliko davčnih postopkov, v katerih smo uspeli z našimi pritožbami, o čemer je več govora v nadaljevanju tega zapisa in upam, da bo tako tudi v bodoče. Seveda, vse je odvisno od inšpektorjev, ki odločajo v davčnih postopkih. Če odločajo nezakonito, bomo v postopkih uspeli, če odločajo zakonito, pa ne bo pritožb. Torej, odgovor je v ravnokar zapisanem.

V zadnji reviji Denar sem objavil dvanajst največjih napak, ki jih je v davčnih postopkih v zadnjih devetih letih storil Furs. Zaradi teh napak, ki imajo svoje avtorje, so bili vrnjeni milijoni evrov. Verjamem, da je ta tema pretežka za mnoge medije, toda vseeno sem pričakoval več medijske pozornosti. Žal medije bolj zanima moj davčni postopek iz leta 2012, ki se nanaša na leto 2007 in to kljub temu, da je vse v redu, finančna inšpektorica pa je izdala nezakonito odločbo. Trdila je, da gre za navidezno prodajo deleža mojega podjetja, ki sem ga leta 2007 na podlagi cenitve prodal ciprski družbi. Vrhovno sodišče je januarja 2019 odločilo, da prodaja deleža podjetja ni bila navidezna. To pomeni, da gre za kupnino.

Prav tako mediji ne objavijo, da sem bil v trenutku prodaje celotnega deleža, več kot 13 let lastnik 70-odstotnega deleža in da je nabavna vrednost prodanega, to je 100-odstotnega deleža, znašala 232.000 evrov. To je bil moj vložek. Glede na to, da je bil ta delež prodan za 260.000 evrov, je dobiček pri prodaji znašal 28.000 evrov. Nič nenavadnega. Prav tako ne objavijo, da sem prodajo deleža napovedal Fursu in sem na podlagi odločbe plačal davek na kapitalski dobiček. Prav tako noben medij ne objavi, da je bil pozneje delež odkupljen nazaj za 253.600 evrov in da je bila kupnina plačana v celoti. Zdaj sem 88-odstotni lastnik deleža v slovenskem podjetju in nimam deleža nikjer v tujini. Nihče ne navede, da so vse dividende, ki so bile v skladu s takratno lastniško strukturo, nakazane v tujino, na koncu izplačane meni kot končnemu lastniku in sem te dividende prijavil Fursu, ki mi je v 8,5 leta izdal trinajst odločb o odmeri davka od prejetih dividend. Ves davek sem tudi plačal.

Inšpektorica pa je plačano kupnino obdavčila kot izplačilo dividend. Trdila je, da je prodaja navidezna, vrhovno sodišče pa je odločilo, da prodaja ni navidezna. To pomeni, da je kupnina dejansko kupnina in ne prikrito izplačilo dobička. Odločitev finančne inšpektorice je bila napačna oziroma nezakonita. Zato neznanje ne more in ne sme biti razlog za obtoževanje kogar koli, da je utajil davek. Davčno utajo je treba dokazati, ne pa si jo izmisliti. Zaradi te njene nezakonite odločitve sem imel velike težave in jih še zmeraj imam.

Zato je dobro, da imamo revijo Denar, ki bo 31. maja 2021 praznovala 30. rojstni dan. V teh tridesetih letih je izšlo 520 številk, v katerih je 246 avtorjev na 18.242 straneh objavilo 4955 člankov. Velika zahvala in spoštovanje gre njeni ustanoviteljici in dolgoletni odgovorni urednici Biserki Ošlaj Omahen, ki se je daljnega 31. maja 1991 odločila za izdajanje revije. Ob tem ne smemo pozabi njene pomočnice in od januarja 2009 do konca oktobra 2010 odgovorne urednice Snežane Šušteršič, Eve Cimerman, ki je skrbela za administracijo, ter seveda lektorice Vere Šeško, ki je edina z vami vseh trideset let. Za oblikovanje revije danes skrbi Mitja Pogorevc, za administrativne zadeve pa Mojca in Petra Zidar. Ob koncu še posebna zahvala vsem našim avtorjem, ki vsak mesec pripravljalo strokovne članke o davkih, saj brez njih te revije ne bi bilo.

Te dni smo v našem podjetju opravili analizo postopkov po 68. a členu Zakona o davčnem postopku, za katere se je  izkazalo, da so bili nezakoniti in neustavni. Gre za osebne davčne preglede. Čeprav sem Furs davnega leta 2014 opozarjal ne nezakonito in neustavno postopanje, so se iz mojih opozoril norčevali. Zdaj ko je jasno, da so postopali napačno, so vsi vodstveni že v drugih službah. V devetih davčnih postopkih, ki so do zdaj zaključeni v naših primerih, gre za ponovne postopke, je rezultat naslednji. Furs je v prvotnih postopkih skupaj z zamudnimi obrestmi odmeril nekaj več kot 2,5 milijona evrov, v ponovnih postopkih pa le pičlih 189.000 evrov. Nezakonito obdavčenim davčnim zavezancem je bilo vrnjenih več ko 1,3 milijona evrov plačanega davka in dodatno 470.000 evrov zamudnih obresti. Glede na nezakonite in neustavne odločbe in glede na to, da sem jih na to opozoril, menim, da bi zamudne obresti morali davčnim zavezancem vrniti tisti finančni inšpektorji oziroma njihovi nadrejeni, ki so izdali ali naročili izdajanje nezakonitih in neustavnih odločb. Glede na to, da so zamudne obresti bile že plačane iz proračuna, bi finančni inšpektorji morali poravnati ta odliv iz proračuna.

Na Furs odhajam za šest mesecev, kar pomeni, da se decembra vračam. Če se sprašujete, zakaj grem le za šest mesecev in kaj mi je to treba, je moj odgovor, da zato, ker menim, da Furs potrebuje določene spremembe na področju poenostavitev poslovanja in da jih v tem kratkem času lahko izvedemo. Ekipa, ki je zdaj na generalnem finančnem uradu, mi vliva upanje, da bomo to izvedli s skupnimi močmi. V mislih imam predvsem digitalizacijo vlaganja davčnih napovedi in vrnitev pozitivnega vzdušja med zaposlenimi. Vsekakor v teh šestih mesecih potrebujem tudi informacije davčnih zavezancev, kaj je treba še izboljšati v delovanju Fursa. Moji sodelavci v družbi Simič & partnerji pa so pri svojem delu samostojni, tako dobri oziroma profesionalni, da se moja odsotnost teh šest mesecev ne bo sploh opazila, saj se bom hitro vrnil.

Vsekakor pričakujem, da se bo na naslednji razpis za generalnega direktorja Fursa prijavilo vsaj deset kandidatov, saj kot berem novinarske prispevke, je razumeti, da je to najboljše delovno mesto v državi. Tako je težko spregledati smešen naslov na spletni strani www.zurnal24.si avtorja J.D., ki očitno nima niti toliko hrabrosti, da bi izpisal svoje ime in priimek. Tako na navedeni spletni strani zapišejo: »Janša je Simiča nagradil z odlično službo«.

Sem starejši, poznam zadeve in kljub skrbni analizi ne morem ugotoviti, kaj je v tej službi tako odličnega. Prej bi povedal, da gre za odgovorno in zahtevno službo s 3.600 zaposlenimi, z več kot dva milijona davčnih zavezancev in z veliko potrebo po poenostavitvah poslovanja. Torej, to je za mene prej velika odgovornost in velik izziv, kot pa odlična služba. Zato je potrebno imeti dovolj znanja in izkušenj za vodenje takšnega organa, z vsemi težavami, do katerih lahko pride. Glede na to, da sem že enkrat vodil ta davčni organ in glede na to, da sem vodil tudi srbsko davčno upravo, z več kot 6.500 zaposlenih, ocenjujem, da bom kos nalogi. V času opravljanja funkcije v.d. generalnega direktorja Fursa pa bo objavljen razpis in pričakujem, kot sem že navedel, da bo za to odlično službo prispelo veliko prijav. Moje med njimi zagotovo ne bo.

Mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.