Padla davčna reforma? (203)

Danes odprem spletno stran www.siol.net in zagledam naslov »Davčne reforme ne bomo izvajali v škodo ljudi«. Berem https://siol.net/novice/slovenija/golob-davcne-reforme-ne-bomo-izvajali-ce-bo-v-skodo-ljudi-602858 in zasledim izjavo aktualnega predsednika vlade:

»Morda smo razen zdravstvene reforme pri drugih reformah šli en korak predaleč. Morda nismo bili dovolj jasni. Zdaj bom jasno povedal: Reform se ne lotevamo zaradi nas, ampak imajo en sam cilj: da bodo ljudje na koncu živeli bolje. In če ne uspemo pripraviti take reforme, ki bodo ljudem olajšali življenje, in če ljudi ne znamo prepričati, da jim bodo reforme olajšale življenje, se reform ne bomo šli. Zdravstvena je izjema, vse druge pa bodo imele ta cilj.«

Ob tej izjavi sem se le nasmehnil. Ali to pomeni, da so končno priznali, da se davčne reforme niso lotili na pravi način, na kar jih opozarjam že nekaj mesecev? Ta odločitev je vsekakor boljša, kot hitenje v nekaj, kar ne veš kako izvesti. Ne glede na vse, pa mi vse te mesece, čakajoče na veliko davčno reformo, odmevajo besede, ki jih je lani aprila, kot predsednik Gibanja Svoboda, izrekel sedanji predsednik vlade:

»Prizadevali si bomo, da v šestih mesecih po volitvah razčistimo z dediščino aktualne vlade. To je prvi predpogoj, da bomo prišli do temeljev, na katerih bomo lahko gradili boljšo družbo.

 Dediščina te vlade so nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih, ne samo v državni upravi, tudi v javnih zavodih, agencijah, podjetjih v državni lasti. Dediščina so nesorazmerni in nezakoniti ukrepi, kaznovanja drugače mislečih, podrejanje družbenih podsistemov, vrsta zakonskih ukrepov.«

Po desetih mesecih, oziroma 43 tednih, lahko primerjamo, kakšna je bila dediščina prejšnje vlade in kakšna je, oziroma bo dediščina te vlade. Nenehno nam predstavljajo časovnice in napovedujejo velike reforme. V mojem razmišljanju se bom omejil na davčno reformo. Do sedaj smo dočakali le »anti Janša davčno reformo«, ki je povečala davčno breme davkoplačevalcev. S to reformo so odpravili skoraj vse dobro, kar smo uvedli lani marca. Za letos so obljubljali veliko davčno reformo, ki bo odpravila vse slabo, kar se je nabralo v zadnjih tridesetih letih. Slišati je bilo, da  imajo ekipo strokovnjakov, ki vedo kako se te zadeve izvedejo. Pred dvema tednoma so predstavili orise nove davčne reforme, dohodninske in premoženjske, katero pa žal mnogi niso razumeli. Sam se nisem razburjal, ker sem vedel, da to ni nič. Več kot očitno je, da ne poznajo razmišljanja davčnih zavezancev, da ne vedo kako dihajo davčni zavezanci in da ne vedo kako davčni zavezanci reagirajo na izjave o višji obdavčitvi. Vse to je pomembno in vse to moraš poznati, če želiš izvesti davčno reformo. Nikoli se na področju davkov ne izvajajo velike spremembe, saj so ob omejenih kadrovskih kapacitetah zmeraj obsojene na propad. In to se je očitno zgodilo sedaj.

Menim, da bi vlada ob svojem nastopu morala izkoristiti kadrovske kapacitete prejšnje vlade, ne pa da so nenehno grozili z zamenjavami in postavitvijo svojih odličnih strokovnjakov. Tako je predsednik vlade lani junija, v intervjuju v časopisu Primorske novice povedal:

»Sprejemali bomo ne leve in ne desne, temveč najboljše rešitve« (preberite moj 177. blog z dne 24.06.2022). Na posebno vprašanje novinarjev:

»Na primer na Fursu. No, Ivan Simič vas je sicer prehitel z odstopom, vendar bi ga v nasprotnem razrešili.«

je odgovoril:

»To je odličen primer, ki kaže, kako zelo smo v resnici drugačni od prejšnje vlade. Gospod Simič je prišel na položaj po osebnem dogovoru z bivšim predsednikom vlade. Ne glede na to, kakšen davčni strokovnjak je, je bilo to politično imenovanje. Mi smo za vršilca dolžnosti imenovali Petra Gruma. Prihaja iz sistema, je karierni fursovec, ki se je izkazal kot strokovnjak v javni upravi in je zdaj, ko se je nekdo politično poslovil, prevzel funkcijo direktorja. To je popolna razlika. Namesto mojega prijatelja smo imenovali človeka iz javne uprave, ki ga prej sploh nisem poznal, je pa imel najboljše strokovne reference. In ta isti vzorec skušamo uporabiti povsod.«

Še enkrat bom ponovil, da je bila navedba predsednika vlade neresnična. Dejstvo je, da  funkcijo v.d. generalnega direktorja Fursa nisem nastopil po osebnem dogovoru z bivšim predsednikom vlade, temveč po več razgovorih s takratnim ministrom za finance mag. Andrejem Šircljem. Dobro vem, kako se izvaja davčna reforma, saj sem to počel večkrat. To kar se počne danes, je daleč od resne in kvalitetne davčne reforme. Na to sem odgovorne opozarjal več mesecev, kar si lahko preberete v naslednjih blogih:

https://simic-partnerji.si/2022/06/24/spostovani-predsednik-vlade-dr-robert-golob-177/

https://simic-partnerji.si/2022/07/19/davcno-drobnjakarstvo-179/

https://simic-partnerji.si/2022/07/24/test/

https://simic-partnerji.si/2022/08/02/davcna-reforma-kot-davcno-mascevanje-183/

https://simic-partnerji.si/2022/09/27/vedno-vec-izdanih-racunov-187/

https://simic-partnerji.si/2022/11/18/ne-razumem-190/

https://simic-partnerji.si/2023/01/20/reforme-196/

https://simic-partnerji.si/2023/03/08/siva-ekonomija-ali-manipulacija-z-davcnimi-blagajnami-200/

https://simic-partnerji.si/2023/03/10/racunski-mekina-201/

https://simic-partnerji.si/2023/03/20/neto-reforma-in-reklama-203/

Zato bi bil čas, da se odgovorni lotijo davčne reforme z vso resnostjo.

Več pa v jutrišnji Tarči z Eriko Žnidaršič in v ponedeljkovi Areni z Vido Petrovčič.

mag. Ivan Simič

S klikom na "Sprejmi" se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri naših trženjskih prizadevanjih.